Magyarország

2010.06.20. 11:55

ÁRVÍZ: Még mindig harmadfokú vízminőségi készültség a Hortobágy-Berettyó-főcsatornán és a Hármas-Körösön

<p>Továbbra is a legmagasabb, harmadfokú vízminőségi készültség van érvényben a Hortobágy-Berettyó-főcsatornán és a Hármas-Körösön. Az érintett területeken úgynevezett frissítővizet táplálnak a folyóba, hogy javítsák a belvíz beemelés miatt romló víz minőségét.</p>

Még mindig a megmagasabb, harmadfokú vízminőségi készültség van érvényben a Hortobágy-Berettyó-főcsatornán és a Hármas-Körösön is. Itt az érintett három környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság összehangolt intézkedésekkel végzi a vízminőségi kárelhárítást, vagyis a frissitővíz betáplálását. A tömeges halpusztulást az oxigén hiánya okozta, amelyet a belvíz beemelése miatt történhetett meg.



Egy szakaszon van harmad-, kettőn másod-, hat szakaszon pedig elsőfokú belvízvédelmi készültség

A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vasárnapi tájékoztatása szerint a területüket érintő tíz belvízvédelmi szakaszából egy szakaszon van harmad-, kettőn másod-, hat szakaszon pedig elsőfokú belvízvédelmi készültség. Az elöntött területek nagysága jelenleg 6600 hektár, ennek csaknem a csaknem vetés, 950 hektárnyi része pedig szántóterület.

Romániai oldalon apadnak



Közben folyóink felső szakaszai a romániai oldalon apadnak, a magyar oldalon viszont gyengén emelkednek. Az igazgatóság 340 km összhosszúságú védvonalaiból összesen 22 kilométerén van másodfokú, 98 kilométeren pedig elsőfokú árvízvédelmi készültség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!