Magyarország

2010.06.15. 17:59

ÁRVÍZ - Magyarország az Európai Szolidaritási Alaphoz fordul támogatásért

<p>Az Európai Szolidaritási Alaphoz fordul Magyarország a május közepe óta tartó árvízi károk enyhítése érdekében.</p>

A károk előzetes felmérése már tart, az első hivatalos becslések egy-két héten belül várhatók. Az Európai Szolidaritási Alap éppen azért jött létre, hogy az uniós tagállamoknak segítséget nyújtson súlyos természeti katasztrófa esetén.

Magyarország Lengyelországgal együtt jelentette be az Általános Ügyek Tanácsának hétfői luxemburgi ülésén, hogy a május közepe óta sújtó árvíz okozta jelentős károk enyhítésére támogatásért fordul az Európai Szolidaritási Alaphoz. Azt még nem lehet tudni, hogy az időjárás itthon mekkora károkat okozott, az első hivatalos becslések várhatóan egy-két hét múlva készülnek el - tájékoztatta a Független Hírügynökséget keddi közleményében a Külügyminisztérium.

Az Európai Szolidaritási Alap 2002 nyarán, a Közép-Európát ért súlyos áradások után jött létre. Éves költségvetése 1 milliárd euró, amelyet az Európai Bizottság kezel. Az alap a tagállamoknak azon ráfordításait egészíti ki, amelyekkel a létfontosságú sürgősségi intézkedéseket finanszírozzák. Ide tartozik az energia- és az ivóvízellátás, a szennyvízgazdálkodás, a távközlés, a közlekedés vagy az egészségügyi és oktatási létesítmények működésének helyreállítása. Ugyancsak ebbe a körbe értendő az átmeneti szállások létesítése, illetve a katasztrófavédelmi szervek működésének biztosítása.
Az elmúlt nyolc évben az Európai Szolidaritási Alap 33-szor biztosított támogatást különféle katasztrófahelyzetben: árvizek, erdőtüzek, földrengések, viharok és aszályok miatt, összesen 2,1 milliárd euró értékben. Magyarország 2006-ban kapott támogatást az alap forrásaiból.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!