Magyarország

2010.06.04. 14:13

ÁRVÍZ - készülnek az árvízre a gemenci erdőben

<p>Megkezdték a felkészülést az érkező árvíz miatt a gemenci erdőben.</p>

Takarmánnyal töltik fel a vadmentő dombokat, biztonságba helyezik a kitermelt fát, és szombaton a kisvasutat is leállítják. A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. szakemberei arra kérnek mindenkit, hogy az árvizes területre senki se menjen, mert az állatoknak nyugalomra van szükségük.


Az erdészeti társaság szakemberei folyamatosan töltik fel a vadmentő dombokon, körtöltéseken és az áradástól nem veszélyeztetett területen található vadetetőket szálas- és szemestakarmánnyal. Így akarnak megfelelő mennyiségű eledelt biztosítani az áradás elől menekülő szarvasoknak, őzeknek és vaddisznóknak. A következő napokban az elfogyasztott takarmányt folyamatosan pótolják majd.

Az erdőgazdaságban mentik a kitermelt faanyagot az ártéri területekről. Amit pedig már nem lesz idő elszállítani, azt körbeveszik vagy lekötik, így próbálják megvédeni az ártól. Szombaton leállítják a Gemenci Erdei Vasutat, mert a pálya jelentős része valószínűleg víz alá kerül majd.

A szakemberek folyamatosan figyelik az erdőt és a Duna vízállását, így bármikor jelentősebb erőt tudnak mozgósítani, hogy szükség esetén megvédjék Közép-Európa legnagyobb ártéri erdejét.

Az erdőgazdaság felhívja mindenki figyelmét arra, hogy az árvízzel borított területekre és a körtöltésekre senki sem menjen, mert a vadállománynak nyugalomra van szüksége. El kell kerülni, hogy a helyszínen lévő emberek miatt az állatok ne merjenek felkapaszkodni a védelmet nyújtó körtöltésekre és vadmentő dombokra - olvasható a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. pénteki közleményben.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!