Magyarország

2010.06.08. 18:09

Ősszel már kisebb önkormányzatok választhatók

<p>Létszámarányos módon csökkenti a Fidesz-KDNP a helyi önkormányzatok és a megyei, illetve fővárosi közgyűlés képviselőinek számát.</p>

A kedden a Jobbik kérésére név szerinti szavazással, 259 igen, 94 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadott törvénymódosítás már a 2010-es önkormányzati választásokon életbe lép. AZ LMP frakciója a szavazás előtt tiltakozásul sárga lapott mutatott fel, képviselői pedig elhagyták az üléstermet. A Jobbik képviselői "EGYPÁRTRENDSZER" illetve "Önkormányzatiság. Élt 20 évet" feliratokkal tiltakoztak a jogszabály módosítása ellen.


A településeken a lakosság számával arányos, csökkentett létszámú képviselő-testületek alakulhatnak az őszi választások után, a 10 ezernél kevesebb lakosú településeken egyéni listás rendszerben, a 10 ezernél több lakosú településeken pedig vegyes - egyéni választókerületekben és kompenzációs listán - választási rendszerben.

100 lakosig a képviselő-testület 2 fő, ezer lakosig 4 fő, ötezer lakosig 6 fő, tízezer lakosig pedig 8 fő lesz. 25 ezer főig nyolc egyéni és három listás, 50 ezerig 10 egyéni és 4 listás, 75 ezer lakosig 12 egyéni és 5 listás, 100 ezer lakosig pedig 14 egyéni és 6 listás képviselő adja majd a települési képviselő-testületet. Minden további 10 000 lakos után eggyel nő az egyéni választókerületben, és minden további 25 000 lakos után eggyel nő a kompenzációs listán választott képviselők száma.

A fővárosi közgyűlés tagjainak számát a főváros lakosságszáma alapján határozzák meg úgy, hogy minden 50 ezer lakos után egy képviselő választható. Ezzel a jelenlegi 66 helyett 35 fős lehet a Fővárosi Közgyűlés.

Minden megye egy választókerületet alkot, amelynek nem része a megyei jogú város, valamint a főváros. A megyei közgyűlés tagjainak számát a megye lakosságszáma alapján határozzák meg úgy, hogy 400 ezer lakosig minden 20 ezer lakos után 1 képviselő, de legkevesebb 15 képviselő, 700 ezer lakosig 20 képviselő, és a 400 ezret meghaladó minden további 30 ezer lakos után 1 képviselő, illetve 700 ezer lakos fölött 30 képviselő, és a 700 ezret meghaladó minden további 40 ezer lakos után 1 képviselő választható.

A törvény módosítása elleni tiltakozásképpen az LMP frakció jelképesen sárga lapot mutatott fel a kormányzati képviselőknek. A párt képviselői ezután elhagyták az üléstermet. Az LMP frakciójának tagjai indoklásukban cinikusnak és álszentnek nevezték a javaslatot, amely álláspontjuk szerint ellehetetleníti a kispártok jelenlétét a helyi önkormányzatokban.

A Jobbik cinikusnak és diktatórikusnak tartja a törvénymódosítást. Hegedűs Lórántné, a párt országgyűlési képviselője szerint az önkormányzati képviselők fizetése mindössze a települések költségvetésének 6 ezrelékét teszi ki, így azzal nem lehet jelentősen csökkenteni a kiadásokat.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!