Magyarország

2010.06.11. 06:16

Mától hőségriasztás

<p>Második fokozatú hőségriasztást rendel el péntektől az országos tiszti főorvos, mert az előrejelzések szerint pénteken és szombaton a napi átlaghőmérséklet meghaladja a 25 Celsius fokot.</p>

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint pénteken és szombaton országszerte 25 és 27 fok között várható az átlaghőmérséklet. Vasárnap az ország déli, délkeleti részén még 25, 26 fok körül, az északi és a nyugati megyékben azonban már 25 fok alatt valószínű a napi középhőmérséklet. Miután a napi átlaghőmérséklet meghaladja a 25 fokot, Falus Ferenc országos tiszti főorvos 2. fokozatú hőségriasztást rendel el péntektől - áll a közleményben.

A szokatlanul hűvös és esős május után a hirtelen beköszöntő, rendkívüli meleg nagyon megviseli a szervezetet. A tisztifőorvosi hivatal ezért kéri, hogy mindenki fokozottan tartsa be az egészségmegőrzésre vonatkozó tanácsokat.

A déli órákban mindenki tartózkodjon hűvös helyen. A lakások felmelegedése az ajtók, ablakok bezárásával és besötétítéssel akadályozható meg. Este, éjszaka célszerű
átszellőztetni a helyiségeket. Az elveszített folyadékot folyamatosan pótolni kell. Az idősekre, a betegekre és a kisgyermekekre különösen oda kell figyelni.

Az országos tiszti főorvos felhívja az egészségügyi intézmények, a mentőszolgálat, az önkormányzatok figyelmét is, hogy a megelőző intézkedéseket tegyék meg. Így egyebek mellett az esti órákban, ahol szükséges, locsolják a közterületeket, illetve tegyék közzé az igénybe vehető légkondicionált helyiségek listáját.

Péntek reggel 6 órától éjjel-nappal mossa és hűti Budapest utcáit a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. A nappali órákban a lakótelepek, illetve a sűrűn lakott városrészek mellékutcáit, éjjel a fő- és tömegközlekedési úthálózatot locsolják. A budapest.hu oldalon elérhető azon budapesti épületek listája, amelyekbe bárki betérhet hűsölni a hőségriasztás ideje alatt.

Győrben a hőségre való tekintettel az önkormányzat a Pannon Víz Zrt.-vel közösen vízosztást szervez pénteken és szombaton a Megyeháza előtti téren. Ezeken a napokon 9-től 17 óráig párásító kapu illetve a lehűlést segítő víz várja az arra járókat.

A Szegeden üzemelő 38 ivókút mellé további hat mobil ivókutat helyeznek ki a Dugonics téren, a Mars téren és a Víztorony téren, az Aradi vértanúk terén és Újszegeden, a Liget fősétányán. A belterületi utakat négy, nagyteljesítményű locsolóautóval hűtik addig, míg szükséges.

Debrecenben a Kölcsey Központ légkondicionált épületének földszinti előterét vehetik igénybe a hőségtől szenvedők péntektől. Ha szükség lesz rá, a helyi vízmű vizet oszt a járókelőknek a belvárosban. Elrendelik főként a belvárosi, nagyobb forgalmú tömegközlekedési és gyűjtőutak locsolását is, csaknem 29 kilométeres szakaszon.
- Független Hírügynökség  -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!