Magyarország

2010.06.29. 18:50

Magyar befektetőké lett a Zsolnay gyár 49 százaléka

<p>Aláírták kedden azt a megállapodást, amelynek értelmében a Manufaktúra-Befektető Kft. veszi meg a pécsi önkormányzattól a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. 49 százalékos részvénycsomagját és 2 darab szavazatelsőbbségi részvényét.</p>

A pécsi közgyűlés múlt heten döntött arról, hogy 230 millió forintos vételárért és további 500 millió forint tőkejuttatás vállalásával az M-B Kft. szerezheti meg a Zsolnay kisebbségi üzletrészét, valamint a társaság irányításának jogait is.

Pécs és a pécsiek számára fontos jelkép, a világ számára fogalom a Zsolnay név. Ezért volt kötelességünk gondoskodni arról, hogy a Zsolnay továbbra is Pécsett maradjon, az üzem hosszú távon működjön - mondta Páva Zsolt polgármester azon a keddi sajtótájékoztatón, amelyet a szerződéskötést megelőzően tartottak Pécsett. A polgármester hangsúlyozta, olyan döntés született, amely mindkét félnek, de különösen a városnak nyújt garanciákat arra, hogy a nagy múltú, csaknem 160 éves vállalatra biztos jövő vár.

Páva Zsolt elmondta, hogy az üzlet megvalósulását több garancia, egyebek között jelzálogjog bejegyzése biztosítja. Hozzátette, nem kizárt, hogy siker esetén a fennmaradó tulajdonrészt is értékesíti a város akkor, ha annak eljön az ideje.

A befektető a kedden aláírt szerződésben vállalta, hogy a 230 millió forintos vételáron felül további félmilliárd forintot fektet a gyár működésébe, és öt év alatt a jelenleginél lényegesen korszerűbb, energiatakarékosabb, jobban szervezett és jól működő, korszerű üzemmé alakítja a Zsolnayt.

A társaság teljes átvilágítását követően olyan reorganizációs programot kívánnak megvalósítani, amellyel jelentősen javíthatják a Zsolnay versenyképességét, hosszútávon pedig önfenntartóvá teszik működését - mondta Jászai Gellért, az M-B Kft. tulajdonosa. Hozzátette, megtartanák a gyár hagyományos portfolióját, de újakkal is kiegészítenénk azt.

A leghangsúlyosabb az épületkerámia gyártása lesz, amelynek termékeit elsősorban a befektető érdekeltségébe tartozó SCD-csoport ingatlanfejlesztései során használják majd fel.

Jászai Gellért kifejtette, hogy a reorganizáció nem a jelenleg 240 főt foglalkoztató gyár dolgozóinak létszámleépítését, hanem a 35 éves géppark cseréjét jelenti elsősorban.

A befektető tervei szerint a jövőben a design- és belsőépítészet, valamint a forma- és divattervezés világában is hangsúlyosabbá válna a Zsolnay termékek jelenléte. Emellett a magas színvonalú művészi termékek előállításánál a jövő generáció szakmai képzésére, a kerámiafestő művészek utánpótlásának biztosítására is kiemelt figyelmet kívánnak fordítani.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!