Magyarország

2010.06.29. 18:05

Az év végén indulhat újra a bróker-ügy - de csúszhat egy évet is

<p>A bíróság tervei szerint november végén, december elején kezdik a megismételt eljárást az úgynevezett bróker-ügyben.</p>

Kulcsár Attila és 17 társa ügyében a Fővárosi Ítélőtábla májusban hatályon kívül helyezte a korábbi, első fokú ítéletet, és új eljárás lefolytatására kötelezte a Fővárosi Bíróságot, különböző szabálytalanságok miatt. A 23 milliárd forintos sikkasztás ügyében azonban csak akkor indulhat újra az év végén az eljárás, ha az ügyészség nem változtat az alapvádon, vagyis a különösen jelentős értékre, folytatólagosan elkövetett sikkasztáson. Változtatás esetén újabb 8-10 hónap telhet el a megismételt eljárás megkezdéséig.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, a Fővárosi Bíróság a 2003-ban nyilvánosságra került bűnügyben 2008 augusztusában hozott első fokú ítéletet. Ebben Kulcsár Attila és 23 vádlott-társa közül hetet ítéltek letöltendő szabadságvesztésre a K&H-ügyben. A Kulcsár-ügy 24 vádlottja közül 6 vádlott esetében jogerős lett a Fővárosi Bíróság első fokú ítélete, így Kulcsár Attila és 17 vádlott-társa ítéletéről döntött - azt hatályon kívül helyezve - 2010 májusában a Fővárosi Ítélőtábla.

A Kulcsár-ügyben a másodfokon eljáró bíró szerint azért kellett hatályon kívül helyezni az első fokú ítéletet, mert a kisebb hiányosságok mellett több szabálysértés is történt. A bíró hangsúlyozta: szükséges, hogy a megismételt eljárásban az ügyészség pontosítsa a vádat, hiszen fontos kérdés, hogy Kulcsár Attilát sikkasztással, vagy csalással vádolják-e majd. Ha csalás lenne a vád, új kiadatási eljárásra is szükség lenne, hiszen az osztrák hatóságok annak idején Kulcsár Attilát sikkasztás gyanúja miatt adták át a magyar hatóságoknak.

Frech Ágnes, a Fővárosi Bíróság kollégiumvezetője kedden úgy tájékoztatott, hogy
az első fokú ítéletet hatályon kívül helyező végzés június 11-én érkezett meg az ügyben első fokon eljárt Fővárosi Bírósághoz. A bíróság már kiosztotta az ügyet, és a tervek szerint 2010. november végén, december elején kezdik a megismételt eljárást. Ez azonban csak akkor lesz így, ha közben az ügyészség nem módosítja az alapvádat. A másodfokú bíróság határozatában egyébként azt is kifejti, hogy az eljárás az eredeti vád megtartásával és a már beszerzett bizonyítékok felhasználásával lefolytatható, ha a korábbi hibákat kiküszöbölik.

A kérdés most az, hogy marad-e az eredeti alapvád, vagyis a különösen jelentős értékre, folytatólagosan elkövetett sikkasztás, vagy az ügyészség Kulcsár esetében csalásra módosít. Módosítás esetén újabb szakvélemények kellenek, és mivel ezek több másik vádlottat is érintenek, ezek elkészítése 8-10 hónapig tarthat. A bíróság csak ezután kezdheti meg a munkát, így az újabb kiadatási eljárás megindítását, illetve az új bizonyítási eljárás megszervezését.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!