Magyarország

2010.06.28. 17:00

A Költségvetési Tanács nem ért egyet a kormánytöbbséggel

<p>A Költségvetési Tanács szerint nem egyeztethető össze az átlátható és fenntartható költségvetési politika igényével a parlament által sürgősséggel tárgyalt törvényjavaslat, amely egyebek közt kivenné a büdzséből az állami vállalatok veszteségét vagy nyereségét.</p>

Ezzel a megoldással a költségvetés egyenlegét nem rontaná az állami cégeknél keletkező esetleg nagy veszteség. Kopits György, a KT elnöke hétfőn sajtótájékoztatón elmondta: a javaslatok elfogadása felhígítaná a költségvetés előírásait.

Három javaslatot nyújtottak be fideszes képviselők az államháztartási törvényhez, amelyekben visszaállítanák azokat szabályokat, amelyeket tavaly a Bajnai-kormány javaslatára szigorított az akkori parlament annak érdekében, hogy átláthatóbb legyen a költségvetés, nagyobb felelőssége legyen a parlamentnek és a kormánynak, például azért, hogy ne lehessen valótlan számokat elfogadni a hiányról.

A fideszes képviselők most azt javasolják, hogy az állami vállalatok gazdálkodásának eredményét ismét ne kelljen elszámolni a költségvetés egyenlegében. Ez ugyan nem sérti az európai uniós előírásokat, de mostanra kiderült, hogy nagy gondok vannak az állami vállalatok gazdálkodásával - utalt arra Kopits György, hogy óriási adósságot görgetnek maguk előtt állami vállalatok.

Nem ért egyet a KT azzal sem, hogy kiiktatnák azt a szigorítást az államháztartási törvényből, amelynek alapján gyakorlatilag megszűnne a pótköltségvetés készítésének kötelezettsége akkor is, ha például a deficit lényegesen meghaladja a tervezettet. A kormánypárti képviselők azzal indokolják ezt, hogy gyorsabban reagálhassanak a folyamatokra. A harmadik indítvány értelmében visszaállna az a szabály, hogy választási évben később kell az Országgyűlés elé terjeszteni a következő költségvetés javaslatát. Ezzel körülbelül hat héttel lerövidül a parlamenti vita.

Egyáltalán nem meggyőző az érvelés, a mostani helyzetben különösen nem lenne helyes, ha az Országgyűlés elfogadná a három indítványt - mondta Kopits György. Szerintük ezek is csökkentik a költségvetés átláthatóságát.

A testület vezetője példákat hozott arra, hogy országok sorra hasonló intézkedéseket hoznak, mint a magyar költségvetési felelősségi törvény, amelyet nemcsak, hogy ellenszavazat nélkül fogadott el tavaly az Országgyűlés, de a KT létrehozását korábban éppen a Fidesz javasolta. Ennek ismeretében sem tudja megmondani Kopits, hogy a mostanra kormányra került párt többsége megfogadja-e kritikájukat.

Azt sem tudja Kopits, hogyan reagálna a szerintük a költségvetési törvény előírásainak felhígítására. Őt az érdekli elsősorban, hogy a lakosságnak folyamatosan pontos információja legyen arról, hogyan áll az ország pénzügyileg. Úgy, ahogyan bármely részvényes a tőzsdei magáncégről - fejtegette Kopits György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!