Magyarország

2010.05.01. 07:16

Változik a gyermekgondozási támogatások rendszere

<p>Átalakul a gyermekgondozási támogatások rendszere május 1-tõl. A Kormányszóvivõi Iroda közleménye szerint a változások a 2010. április 30-a után született gyermekek esetében lesznek érvényesek.</p>

Terhességi gyermekágyi segélyt (TGYÁS) és gyermekgondozási díjat (GYED) például csak azok a kismamák kaphatnak, akiknek minimum 365 nap munkaviszonyuk van.

A gyermekgondozási támogatások rendszerérõl még 2009-ben döntött a parlament. A 2010. május 1-jén életbe lépõ változások egyik legfontosabb eleme, hogy a két munkaviszonyhoz, illetve biztosítási idõhöz kötött juttatás, azaz a terhességi-gyermekágyi segély (TGYÁS) és a gyermekgondozási díj (GYED) jogosultsági ideje 180 napról 365-re emelkedik. A GYED-et legfeljebb annyi ideig lehet igénybe venni, mint amennyi idõt a szülõ biztosításban töltött, de maximum a gyermek második életévének betöltéséig jár. A gyermekgondozási segélyt pedig a gyermek második életévének betöltéséig lehet felvenni, de méltányosságot kaphat, akinek ikergyermekei, tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos gyermeke van.

A rendszer átalakítását a nõi foglalkoztatási ráta emelésével indokolja a Bajnai-kormány. Ezzel párhuzamosan azt ígérik: 2012-ig 15-16 ezer új férõhely lesz a nappali ellátásban, vagyis a bölcsõdékben, óvodákban és az újonnan megjelenõ családi gyermekfelügyeletben. Emellett a mostani csoportlétszámok 20 százalékkal emelkednek.

A Kormányszóvivõi Iroda közleménye szerint továbbra is elérhetõ a 2007-ben indult Start Plusz Program, ami a munkaerõpiacra visszatérõ, hátrányos helyzetû kismamákat segíti, a munkáltatónak nyújtott járulékkedvezménnyel.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!