Magyarország

2010.05.05. 14:51

Székely: A legjobb háziorvosi praxis akár havi 100 ezer forinttal is többet kaphat

<p>A legjobb háziorvosi praxisok akár havi 100 ezer forinttal is többet kaphatnak októbertõl egy szerdán elfogadott kormányrendeletnek köszönhetõen - mondta a Független Hírügynökségnek Székely Tamás.</p>

Az egészségügyi miniszter beszámolt arról is, hogy január óta 11 szempont alapján tesztelik a háziorvosi praxisokat, amelyeket az eredményrõl folyamatosan tájékoztatnak. Az eddigi tapasztalatok alapján körülbelül a parxisok fele-kétharmada teljesít az országos átlag felett, tehát teljesítményüktõl függõen ezek kapnak majd az összesen 300 millió forintos plusz támogatásból.

Az egészségügyi miniszter elmondta: a tesztelés során azt vizsgálták például, hogy egy praxisban összesen odatartozó ember közül hány százalék kapta meg az influenza elleni, és a gyerekek közül hány százalék a pneumococcus elleni védõoltást. A 11 indikátor között volt az a szempont is, hogy egy-egy praxisban milyen az infarktus utáni gyógyszeres kezelés, vagy például milyen laborvizsgálatokra küldik a cukorbetegeket.

A mostani kormányrendelet után már élesben mérik ugyanezen szempontok alapján a háziorvosi teljesítményeket és októbertõl az átlag fölött teljesítõk már plusz pénzt is kapnak. A miniszter elmondta: eredetileg 2 milliárd forintot szántak erre a célra, azonban a háziorvosok a kártyapénzük csökkenése miatt végül ebbõl az összegbõl már év elején megkaptak 1,7 milliárdot. Tehát a fennmaradó 300 millió forintot osztják el a jól teljesítõ orvosok között októberben, novemberben és decemberben - tette hozzá.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!