Magyarország

2010.05.17. 17:04

ORSZÁGGYŰLÉS - Az államigazgatás átalakításáról vitázik a parlament

<p>Az MSZP veszérszónoka a hatalomkoncentráció és a hatékonyság csökkenésének veszélyeire hívta fel a figyelmet hétfőn, az államigazgatás és a kormány szerkezetének átalakításával kapcsolatban benyújtott Fidesz-KDNP javaslat általános vitájában.</p>

A Jobbik szerint a kevesebb minisztérium több államtitkára "kisminiszterként" működne, ami éppen az integráció lényegét kérdőjelezi meg. Az LMP támogatja az államigazgatás átalakítását, ám véleményük szerint a jelenlegi javaslat eltér az uniós struktúrától.


Az MSZP egyetért a képviselői létszám csökkentésével, bár nem ezt tartja a legfontosabb kérdésnek. Bárándy Gergely vezérszónoki felszólalásában emlékeztetett rá, hogy az Országgyűlés teljes működési költsége mindössze a költségvetés egy ezrelékét teszi ki, így itt nem lehet jelentősebb összegeket megtakarítani. A párt másik vezérszónoka, Lamperth Mónika elsősorban a rendkívüli hatalomkoncentrációra és a hatékonyság hiányára hívta fel a figyelmet. A volt belügyminiszter üdvözölte a Belügyminisztérium ismételt felállítását, ám a közigazgatási hivatalok visszaállítását hibának nevezte. Lamperth Mónika bírálta azt az elképzelést, amely megszüntetné a köztisztviselői pályáztatás rendszerét, amelyet a politikai bizalom elve válthat fel.

A Jobbik vezérszónoka elsősorban a választójogi rendszer tervezett átalakításáról mondott véleményt. Balczó András szerint fontos az arányosság növelése és a határon túli magyarok képviseletének biztosítása. A képviselő szerint ha a kettős állampolgársághoz nem kapcsolódik választójog, akkor az azt jelenti, hogy kétfajta állampolgárság létezik. A politikus emlékeztetett arra a javaslatra, amely a kétkamarás parlament létrehozásával biztosította volna a határon túli magyarok képviseletét. Balczó András szerint a jelenlegi rendszerben a kompenzációs listán keresztül szavazhatnának a határon túl élő, de magyar állampolgársággal is rendelkező magyarok. A párt másik vezérszónoka, Hegedűs Tamás szerint az államigazgatás zökkenőmentes működését nehezíti a túlzott méretű minisztériumok áttekinthetetlensége és így a nyilvánosság korlátozása.

Az LMP felszólalói a valódi gazdasági paradigmaváltást hiányolták a javaslatból. A párt vezérszónokai szerint nem a hosszú távú fejlődést szolgálja a zöldtárca megszüntetése. Jávor Benedek szerint a magyar közigazgatási rendszer messze fog kerülni az uniós struktúrától, amely veszélyezteti magyar EU-elnökség hatékonyságát. Szilágyi Péter azt javasolta, hogy a kormányülések jegyzőkönyvei - a minősített információk kivételével - mihamarabb legyenek nyilvánosak.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!