Magyarország

2010.05.19. 19:43

Orbán: 2012 végére elkészül az új alkotmány

<p>A kijelölt miniszterelnök azt kérte Varga Mihály leendő államtitkártól, hogy az általa vezetett bizottság június első hetének végén tegye le a kormány elé az első köztes jelentést az ország tényleges gazdasági állapotáról .</p>

Ezt Orbán Viktor mondta szerdán, a Nemzeti Konzultáció gazdaságról szóló budapesti rendezvényén. Hozzátette: néhány napos vita után ennek a jelentésnek az alapján meghozzák azokat a döntéseket, amelyek a magyar gazdaság szempontjából a legfontosabbak. Június közepén bekerülnek a parlament elé az ezzel kapcsolatos legfontosabb törvényjavaslatok. A Fidesz elnöke közölte: először a közrend helyreállítására és a gazdaságra kell koncentrálni, de a tervek szerint 2012 végéig elkészül az új alkotmány. Bejelentette, hogy megyei kormányhivatalokat hoznak létre.


Jobb lett volna, ha nem kellene azonnal komoly gazdaság-átalakító döntéseket hoznia az új kormánynak, hanem kezdhette volna működését azzal, hogy a parlament alkotmányozó nemzetgyűléssé alakul és egy-másfél év alatt új alkotmányt hoz létre - fejtette ki Orbán Viktor. A Fidesz elnöke szerint azonban ez a lehetőség most nincs meg, mert Magyarországon felbomlott a közrend és komoly bajban van a gazdaság, ezért először a közrendet kell helyreállítani és a gazdaságot átalakítani. A kijelölt miniszterelnök közölte: várhatóan 2012 végéig megszületik az új alkotmány, egy kétharmados többséggel rendelkező parlamenti erő nem teheti meg, hogy hatályban hagy egy 1949-es keltezésű alkotmányt.

Orbán Viktor beszédében kiemelte egyebek mellett az együttműködés fontosságát. Ennek kapcsán kitért arra is: az együttműködéshez alapok kellenek, de ezek a mai jegybank esetében nincsenek meg. A Fidesz elnöke úgy fogalmazott: a jegybankkal szemben sem fognak semmiféle "brutális erőt" mutatni, de kétharmaduk van. Nem lehetséges, hogy a mindenkori kormány és a jegybank között nincs meg az ország érdekében álló együttműködés, ezért ezt a helyzetet a kormány megalakulása után rövid időn belül meg kell, és meg is fogjuk oldani - jelentette ki.

Orbán Viktor bejelentette azt is: a nyár végén megkezdik a középszintű közigazgatás átalakítását. Megyei kormányhivatalokat hoznak létre, két kivétellel - az országos irányítás alatt maradó rendőrség és adóhivatal kivételével - ezek alá szervezik, ésszerűsítik a hivatalokat, hatóságokat. A leendő miniszterelnök kitért az adórendszer gyökeres egyszerűsítésére, a kisebb adók eltörlésére és a pályázatok egyszerűsítésére. Elmondta: hat hónapon belül a most 2800 milliárd forintos adminisztrációs terhet 800 milliárd forinttal fogják csökkenteni. A vám- és pénzügyőrséget összevonják az APEH-hel, a felszabaduló kapacitások pedig más területekre csoportosíthatók át, így az adórendőrség felállítása is megoldódhat.

A kijelölt miniszterelnök szerint vannak olyan jövedelmek, amelyeket álláspontja szerint ki kellene venni az adórendszer hatálya alól. Példaként hozta fel azt, amikor valaki már leadózott jövedelméből munkát ad valakinek a ház körüli teendők ellátásánál. Orbán Viktor szerint az egyenes ági öröklésnél sincs az államnak "semmi keresnivalója."
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!