Magyarország

2010.05.13. 17:47

Mesterházy: az MSZP nem ragaszkodik a pozíciókhoz

<p>Az MSZP nem fogadja el, hogy a Jobbik bármilyen szerepet kapjon a nemzetbiztonsági bizottságban - mondta csütörtökön a párt frakcióvezetője.</p>

Mesterházy Attila hozzátette: a leendő házelnökre bízzák ennek eldöntését. A szocialisták minden bizottságba delegálnak tagot, de nem ragaszkodnak semmilyen bizottsági poszthoz, így ilyen személyi javaslat nem is született a párt frakcióülésén.


Az MSZP ugyan aláírja azt a politikai nyilatkozatot, amely egyebek mellett a bizottsági helyek elosztását is tartalmazza, de különvéleményt mellékelnek a dokumentumhoz - mondta az MSZP csütörtöki frakcióülése után Mesterházy Attila. A párt frakcióvezetője hozzátette: elfogadhatatlan, hogy a Jobbik a nemzetbiztonsági bizottságba akár csak tagot is delegáljon, hiszen megfogalmazása szerint "a közérdeket veszélyezteti","ha olyan képviselők ellenőrizhetik a titkosszolgálatok munkáját és juthatnak titkos információkhoz, akik maguk is nyíltan rokonszenveznek vagy kapcsolatot tartanak a titkosszolgálatok vizsgálati körébe tartozó tevékenységgel".

Az MSZP valamennyi bizottságba delegál tagot, ám semmilyen pozícióról sem kívánnak egyeztetni. Az Országgyűlés pénteken hivatalba lépő új elnökének javaslatától függ, hogy a szocialisták milyen módon vesznek rész a bizottsági munkában. Mesterházy Attila emlékeztetett rá, hogy a házelnöknek kell javaslatot tennie a bizottságok elnökeire, alelnökeire és tagjaira.

Az MSZP különvéleményében fenntartja azt a véleményét, hogy minden parlamenti frakció önmaga is vitanapot kezdeményezhessen, vizsgálóbizottságot állíthasson fel, illetve indítványaikat a parlament plenáris ülésén is megismertethesse a közvéleménnyel.

A Fidesz frakcióvezetője csütörtökön megalázó bolhacirkusznak nevezte, hogy az MSZP kezdeményezni szeretné a bizottsági struktúra újratárgyalását annak érdekében, hogy ne a Jobbik adja a nemzetbiztonsági bizottság elnökét. Lázár János szerint elfogadhatatlan, hogy a parlament működését napi szinten az MSZP-n belüli érdekháborúk és erőviszonyok aktuális állásához kellene igazítani. A politikus leszögezte: a nemzetbiztonsági bizottság az egyetlen, amelynek ellenzéki vezetését törvény írja elő, így az ellenzéki pártoknak kell ezt biztosítaniuk.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!