Magyarország

2010.05.11. 17:42

Megszületett a megállapodás a parlamenti bizottsági elnöki helyekről

<p>Az ellenzéki pártoknak kedden délután sikerült megállapodniuk az új parlamenti bizottsági struktúrában elfoglalt elnöki tisztségekről.</p>

Ennek értelmében MSZP-s képviselő vezeti majd a költségvetési, a foglalkoztatási és a fogyasztóvédelmi, jobbikos politikus a nemzetbiztonsági és az ifjúsági, LMP-s pedig a fenntartható fejlődésért felelős bizottságot.


Az ellenzéki pártok 16 bizottsági alelnöki posztot kaptak, ezek közül 6-6ot ad az MSZP és a Jobbik, négyet pedig az LMP. Az is eldőlt, hogy a mentelmi és az emberi jogi bizottságokat KDNP-s politikus elnökli majd.
A tárgyalásokat várhatóan pénteken reggel fejezik be a parlamenti frakciók képviselői formálisan is.

A kedd délutáni egyeztetés végén vita alakult ki a politikusok között: Lendvai Ildikó az MSZP elnöke azt kérdezte Vona Gábortól a Jobbik elnökétől, hogy fenntartja-e álláspontját és a pénteki alakuló ülésen valóban a Magyar Gárda egyenruhájában vesz-e részt? Vona megerősítette, hogy az Új Magyar Gárda egyenruhájában, vagyis fekete mellényben, árpád sávos pajzs mintával és a hátán oroszlán-hímzéssel vesz részt, amivel szolidaritását fejezi ki azokkal az emberekkel, akiket az "előző kormány demokratikus jogaik gyakorlásában antidemokratikus eszközökkel megakadályozott."

Mesterházy Attila az MSZP frakcióvezetője felhívta a Fidesz figyelmét, hogy Schmitt Pál Házelnök remélhetőleg készül Vona Gábor akciójára. Lázár János a Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor annyit közölt: reméli, hogy minden képviselő a parlamenti hagyományoknak és a közjogi beállítottságnak méltúan vesz részt az alakuló ülésen, amelyet ugyanakkor Sólyom László államfő hívott össze és ő is nyitja meg, így az "alakuló ülés értékelése az ő lehetősége."

Balczó Zoltán a Jobbik alelnöke azt is bejelentette, hogy a Jobbik képviselői a parlament alakuló ülése előtt az Országgyűlés kupolatermében a koronát körülállva is szeretnék elmondani a képviselői esküt. Az MSZP szerint ez ugyanakkor nem méltő a köztársaság eszméihez, hiszen Magyarország nem királyság.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!