Magyarország

2010.05.29. 19:38

Lendvai: Orbán ne csak beszéljen a nemzeti egységről

<p>A szocialisták szerint az ország valóban változást vár, az is, aki nem a Fideszre szavazott: elsősorban azt, hogy véget érjen a politikai hidegháború, a megbélyegzés, illetve a nemzet "kisajátítása". Az új kormánynak el kell döntenie, hogy képes és kész-e erre - közölte Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke a Fidesz szombati nagygyűlése után.</p>

A szocialista pártelnök közleményében úgy fogalmaz: Orbán Viktor miniszterelnök a naggygyűlésen nemzeti egységet hirdetett, mégsem a nemzet, hanem a "Kossuth tériek" nevében beszélt, őket nevezte meg saját közösségének. Lendvai Ildikó szerint a Kossuth téri demonstrációk története nem a nemzeti egységet testesíti meg. A tér 2002-ben a Fidesz pártrendezvényének helyszíne volt, 2006-tól pedig gyakran szélsőséges tüntetők gyalázták meg. Innen indították az ostromot a tévé székház ellen, ezt a teret használták sátortábornak és nyilvános illemhelynek.

Aki a "Kossuth tériek" közösségét tartja támaszának, tisztáznia kell, kikre gondol. Rossz, ha csak a párt kampánygyűlésének résztvevőire, még rosszabb, ha a szélsőségekre - fogalmaz Lendvai Ildikó. Az MSZP elnöke szerint nem szolgálta a nemzeti összefogást az sem, amikor Kósa Lajos hadat üzent a fővárosnak, és a legyőzendő ellenség "utolsó fészkének" nevezte.

Az MSZP drukkol az országnak, ezért abban érdekelt, hogy az Orbán-kormány az országot szolgálva jól kormányozzon. A szocialista párt partner az ezt szolgáló közös gondolkodásban, de kemény kritikus lesz, ha az ellenkezőjét tapasztalja - áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!