Magyarország

2010.05.24. 15:46

Kettős állampolgárság - rendkívüli parlamenti ülés lesz holnap Pozsonyban

<p>Rendkívüli ülést hív össze keddre a szlovák parlament a magyar állampolgársági törvény módosítása miatt. Erről hétfői ülésén határozott a szlovák kormánypártok legfőbb egyeztető fóruma, a Koalíciós Tanács.</p>

A parlamenti ülésen állásfoglalást készülnek elfogadni a készülő magyar törvényjavaslatról, amely az eddigi hírek szerint egyszerűsítené a magyar állampolgárság megszerzését a Magyarországgal szomszédos államokban élő magyaroknak. Robert Fico kormányfő hétfőn megismételte: a magyar jogszabályra olyan törvényi rendelkezéssel válaszolnak majd, amely kimondja, hogy a más állampolgárság felvételét kezdeményező személy elveszítheti szlovák állampolgárságát.

A szlovák kormány szokásos szerdai ülését keddre tette át, és ezen a szlovák állampolgársági törvény módosításáról szóló javaslatot is megvitatnák, hogy az a parlament elé kerülhessen.

Pozsony azt is bevezetné, hogy egyes állami és közhivatali feladatokat a kettős állampolgársággal rendelkezők ne láthassanak el. A miniszterelnök korábban úgy nyilatkozott: elképzelhetetlennek tartja, hogy a fegyveres testületeknél és biztonsági szerveknél kettős állampolgársággal rendelkező személyek teljesítsenek szolgálatot.

"Hogyan érezze magát Szlovákia, amikor valaki a határok megváltoztatásáról beszélt? Miként érezze magát, amikor a müncheni egyezményt kiváló jogi dokumentumnak tartják, miközben az - akkor még - Csehszlovákia ellen elkövetett legnagyobb árulás volt?" - tette fel a kérdést Fico a pozsonyi kormánypártok hétfői egyeztetése utáni sajtótájékoztatón.

A mostani helyzet szerinte a nagy antifasiszta hagyományokkal rendelkező Szlovákia konfliktusa olyan országgal, amelynek parlamentjéből "barna pestis" terjed - fogalmazott.

A kormányfő megismételte: Budapest azt a kialakulófélben lévő viszonyt akarja megszakítani Szlovákia és a szlovákiai magyarok között, amelyet az ország sikeressége formál.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!