Magyarország

2010.05.14. 13:52

Gazdasági fellendülést hozhat az új kistermelői rendelet

<p>A helyi élelmiszerek piacra jutása mellett a mukanélküliség csökkenését és a vidéki turizmus fellendülését remélik a szakemberek egy most életbe lépő módosított rendelettől.</p>

A kistermelőket érintő rendelet módosításáért 53 civil szervezet dolgozott együtt a szakminisztériummal.


"Egy éves munkának köszönhetően végre magyar kistermelők termékei is megtalálhatóak lesznek a boltok polcain és az éttermek asztalain. Mostantól ugyanis az adott és a szomszédos megyében, valamint Budapesten is értékesítheti termékeit a kistermelő" - mondta el a Független Hírügynökségnek Szabadkai Andrea, az együttműködő civil szervezetek koordinátora. Ráadásul míg eddig minden árusítónak ki kellett váltania kistermelői engedélyt, május közepétől, a most életbe lépő módosítás értelmében, a kistermelő szűk rokonsága e nélkül is árusíthat - tette hozzá a koordinátor.

Szabadkai Andrea szerint ezek az árucikkek biztosan drágábbak lesznek a megszokottaknál, és a változás sem jelenti azt, hogy tömegesen elárasztanák a magyar kistermelői termékek a boltokat, de a lehetőségek megnyíltak. A civil szervezetek kezdeményezik további pontok beiktatását a rendeletbe, melyek között szerepel a termelői vásár biztosítása akár közterületeken is.

A rendelet módosítása új lehetőségeket nyit meg azok előtt a kistermelők előtt, akik az uniós csatlakozást követően nem voltak felkészülve a több évtizede támogatott gazdaságok versenyére, ráadásul a hazai jogszabályok sem könnyítettek helyzetükön.

A módosított rendelet megtiltja ugyanakkor, hogy a háztáji disznóvágás után a kistermelő értékesítse a húskészítményeket. Az EU szerint nem megfelelő ugyanis az az állatorvosi átvizsgálás, ami egy ilyen disznóvágást megelőz. A vágást végző család viszont ezután is fogyaszthatja a húst, de pénzt nem fogadhat el érte.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!