Magyarország

2010.05.12. 16:49

Fidesz: gazdasági vészhelyzet van az országban

<p>Komoly gazdaságpolitikai fordulatra van szükség az országban, amihez első lépésben adócsökkentés és a bürokrácia csökkentése kell - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője.</p>

A politikus szerint gazdasági vészhelyzet van, amit a gazdaságot jellemző számadatok is megerősítenek.


Szijjártó Péter szerint két dolog látszik a magyar gazdaságot jellemző számokból: az egyik, hogy Magyarország kiszolgáltatott a nemzetközi viszonyoknak, a másik pedig az, hogy elképesztő gyorsasággal maradunk le a vetélytársaktól. Hozzátette: a kormány ezzel szemben ugyanazt csinálja, mint eddig, vagyis sem törődik az adatokkal, inkább a sikerpropagandával foglalkozik. A Fidesz szerint a számok mögé kell nézni és látszik, hogy mekkora a gazdasági visszaesés a tavalyi év elejéhez képest, miközben a regionális vetélytársak gyorsvonatként haladnak el mellettünk.

A szóvivő azt mondta: a képet tovább árnyalja az, hogy nem csökken a munkanélküliség, és azokban az ágazatokban is komoly problémák vannak, amelyek hosszútávon húzóágazatok lehetnek. Példaként említette, hogy padlón van az építőipar, mindezek mellett pedig a fogyasztás is csökken.

A fideszes politikus szerint továbbra is veszélyes külső hatások érvényesülnek, a görög válság újabb korszakot indított, a világ pedig nincs túl a recesszión. Szijjártó Péter úgy fogalmazott: az OECD jelentése szerint a munkát terhelő költségekben és adókban verjük a világot, így pedig nem lehet csökkenteni a munkanélküliségen. Ebből következik, hogy komoly gazdaságpolitikai fordulat kell, amiben az első lépés az adócsökkentés és a bürokrácia csökkentése kell, hogy legyen.

A szóvivő kérdésre válaszolva arról is beszélt: a leköszönő kormányon kívül senki sem mondja, hogy tartható a hiánycél, a vita azon van, hogy mennyi lesz az eltérés. Hozzátette: ez nyár közepén fog kiderülni. Szijjártó Péter szerint fontos a hiány alacsony szinten tartása, de nem lehet kiemelni a többi fontos tényező közül. A politikus beszélt arról is: az átalakításokhoz, reformokhoz a Nemzetközi Valutaalap konstruktív hozzájárulására van szükség, de mindez nekik is érdekük, ugyanis így tudja az ország visszafizetni a tartozást.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!