Magyarország

2010.05.19. 18:04

Bajnai: A hiány nem totószelvény

<p>Bármit mondanánk, már nem az mozgatja a forintot, hanem az érkező kormány nyilatkozatai - mondta Bajnai Gordon ügyvezető miniszterelnök a Figyelőben csütörtökön megjelenő interjúban.</p>

Egyúttal óvatosságra int a devizahitelesek érdekében. Arról is beszél Bajnai, hogy fura lenne, ha a leendő kabinet meglepődne az önkormányzatok eladósodásán, hiszen ezek zömét az ő politikusai vezetik.


Aki az államháztartásban lévő csontvázakról beszél, az mintha azt a stratégiát alkalmazná, hogy saját ígéreteinek kivitelezhetőségét ezen a kormányon kérje számon. Egyszerűen az a helyzet, hogy bizonyos ígéretek, amelyek soha nem is voltak reálisak, most valóban nem teljesíthetők - nyilatkozta Bajnai Gordon a Figyelő című gazdasági hetilapnak. Az idei hiány mértékét az ügyvezető miniszterelnök 4 százalék körüli mértéken látja tarthatónak, ami nem 6 és fél vagy 7 és fél százalék, mint amit egyes politikusok emlegetnek - mondta Bajnai. A hiány nem totószelvény, amit kitöltünk novemberben, várunk egy bő évet és meglátjuk, bejött-e a tipp. A jelenlegi kormány úgy vitte végig a múlt évet, hogy a tervezettől egytized-százalékpont eltéréssel hozta a deficitet - mondta.

Az ügyvezető kormányfő szerint most már a kutatóintézetek egyre inkább az új kormány nyilatkozatai alapján alakítják ki előrejelzéseiket, nem a mai kabinet cselekedetei alapján. Bármit mondanánk, már nem az mozgatja a forintot, hanem a bejövő kormány nyilatkozatai - tette hozzá. Szerinte emiatt az ő felelősségük is jóval nagyobb, ezért rendkívüli óvatosságra van szükség, ha el akarjuk kerülni például, hogy a devizahitelesek szenvedjék meg egyes megalapozatlan nyilatkozatok következményeit. Az önkormányzatok eladósodottsága kapcsán Bajnai azt mondta, fura lenne, ha ez meglepné a következő kabinetet, mert a helyhatóságok zömét az ő politikusaik vezetik.

A Nemzetközi Valutaalappal esetleg újratárgyalandó készenlétihitel-keret kapcsán Bajnai Gordon azt mondta, hogy a görög válság minden korábbinál jobban felhívta a figyelmet a pénzügyi fegyelem fontosságára, vagyis a növekedési és stabilitási paktum betartására. Sokkal brutálisabban fogják alkalmazni a szankcionálás eszközét - fogalmazott. Bajnai arra számít, hogy az EU nagyon határozott lesz minden országgal szemben a konvergencia-programról tartandó tárgyalásokon. Kicsinek látom a mozgásteret, kormányváltástól függetlenül - mondta az ügyvezető kormányfő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!