Magyarország

2010.05.11. 17:32

Az önkormányzati képviselők tiszteletdíjának megfelezését javasolja

<p>Az önkormányzati képviselők létszáma helyett a képviselői tiszteletdíjak megfelezését javasolja Derce Tamás, a IV. kerület polgármestere szerint ez jelentené a kiadások tényleges csökkentését.</p>

Emellett az önkormányzati bizottságok és a tagjaik számának csökkentését, illetve a képviselők jogviszonyának és felelősségének rendezését szorgalmazza. Újpest további jogi lépéseket tervez, miután a főváros a jogerős bírósági döntés ellenére nem adja ki a vízművek és a csatornázási művek privatizációs szerződését.


Nem az önkormányzati képviselők számát, hanem tiszteletdíját kellene megfelezni - jelentette ki Derce Tamás, Újpest polgármestere kedden sajtótájékoztatón. A polgármester közölte: támogatja az önkormányzatok kiadásainak csökkentését, de nem ért egyet Gémesi György gödöllői polgármester állításával, amely szerint a képviselők létszámának megfelezése 100 milliárdos megtakarítást jelentene.

Az elképzelések szerint Újpesten a jelenlegi 33 önkormányzati képviselő helyett 16 lenne, ami a korábbi tanács végrehajtó bizottságára emlékeztet, így egy politikai arisztokrácia alakulna ki - fogalmazott a polgármester. Hozzátette: a demokrácia lényege, hogy a döntések nem néhány ember kezében vannak, hanem azokat széles körben, konszenzussal hozzák meg.

Derce Tamás szerint sok helyen, főként kisebb településeken az önkormányzati képviselők nem vesznek fel tiszteletdíjat, ezért sem megoldás a létszám csökkentése. Szerinte a költségek csökkentését a tiszteletdíjak megfelezése mellett az szolgálná, ha csökkentenék az önkormányzati bizottságok számát, illetve meghatároznák, hogy a bizottságokban maximum hány tag lehet. Újpest polgármestere szerint rendezni kellene az önkormányzati képviselők jogviszonyát és felelősségét is.

A fővárosi önkormányzat 1997-ben privatizálta a Fővárosi Vízműveket, majd a Fővárosi Csatornázási Műveket. A privatizációs szerződéseket azóta sem hozták nyilvánosságra, a sajtóban jelentek meg hírek arról, hogy a külföldi befektetők évente milliárdos nagyságrendű menedzsmentdíjat vesznek fel, illetve a két közüzem árképzésének szabályait, így a közműdíj-emeléseket is ezek a szerződések határozzák meg. Újpest többször kérte a szerződés kiadását, de ezt a főváros üzleti titokra, illetve a külföldi tulajdonosok hozzájárulásának hiányára hivatkozva visszautasította - mondta el Kató Balázs, a IV. kerületi önkormányzat ügyvédje, önkormányzati képviselő.

Újpest végül 2008-ban bírósághoz fordult, a privatizációs szerződések kiadását kérve. A pert 2009-ben első fokon megnyerte a kerület, majd az ítéletet 2010. januárjában a Fővárosi Bíróság jogerősen helybenhagyta. A főváros ennek ellenére még mindig nem adta ki a dokumentumokat, ezért a kerület további jogi lépéseket tervez - közölte a képviselő. Kató Balázs szerint a szerződés megismerése azért fontos, mert két olyan közszolgáltatásról van szó, amelyet valamennyi fővárosi igénybe vesz, nincs alternatív szolgáltató. Ha a díjakat minden budapesti fizeti, akkor az ezzel kapcsolatos döntéseknek nyilvánosnak kell lenniük - fogalmazott a képviselő.

A polgármester hozzátette: minden évben emelkedik a fővárosban a víz- és csatornadíj, és alapvetően nem azért, mert ezt az üzemeltetési költségek indokolttá teszik, hanem azért, mert a fővárosnak teljesítenie kell a szerződésben vállalt kötelezettségeket. Kérdésre válaszolva Derce Tamás úgy fogalmazott: reméli, hogy Tarlós István lesz a főpolgármester és a következő fővárosi Közgyűlés "helyrehozza" a szerződést.

A Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája a Független Hírügynökséget arról tájékoztatta: a főváros még nem döntött arról, hogy él-e felülvizsgálati kérelemmel, ennek határideje június 2-án jár le. Folyamatban lévő ügyről van szó, így erről egyelőre nem nyilatkoznak.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!