Magyarország

2010.05.19. 17:10

Amíg nincs új kormány a Fidesz nem dönt a Vértesi Erőmű sorsáról

<p>Amíg nem alakul meg az új kormány és a tényfeltáró vizsgálatnak nincs vége, addig érdemben nem tud a Fidesz a Vértesi Erőművel kapcsolatban nyilatkozni.</p>

Ezt mondta a Független Hírügynökségnek Völner Pál, tatabányai fideszes országgyűlési képviselő. Hozzátette: a szocialisták hiába hangoztatják, hogy a Fidesz be akarja záratni az erőművet, hiszen a Fidesz valódi célja az ott dolgozó 1500 ember munkahelyének megmentése.


A képviselő szerint semmilyen formában nem céljuk az erőmű bezárása. Azt viszont meg kell vizsgálni, hogy miként kerülhetett a cég ilyen helyzetbe úgy, hogy az elmúlt években 120 milliárd forint támogatást kapott a működés feltételeinek javítására. 1000 ember dolgozik az erőmű bányájában, amit idén december végén zárna be a tulajdonos. A többiek az erőműben még akár két évig is dolgozhatnak, annyi szén áll rendelkezésre. Völner Pál szerint első körben az ezer bányász sorsát kell rendezni.

Teljes átvilágítás és belső vizsgálat szükséges ahhoz, hogy kiderülhessen, milyen formában működhet tovább az erőmű. Miután a céget nem privatizálták, a kormánynak közvetlen ráhatása van a döntésekre. Jelenleg is érvényben van egy kormányhatározat az úgynevezett szénfillér meghosszabbításáról, ami az energiaügyi miniszter feladata volt. Ha ezt megtették a szocialisták, akkor gond nélkül működhet tovább az erőmű, ha elmulasztották, akkor komoly problémák lehetnek, hiszen a jelenlegi gazdasági helyzetben direkt költségvetési támogatást felelőtlenség lenne ígérni az erőmű üzemeltetéséhez - tette hozzá.

Kedden a közgyűlés döntése értelmében elkezdték a felkészülést a Vértesi Erőmű Zrt. végelszámolásának megindítására. A határozat szerint az év végéig megmarad a cég bányászati tevékenysége. A közgyűlés új vezérigazgatót is választott. A Vértesi Erőmű Zrt. legfőbb részvényese, a Magyar Villamos Művek Zrt. igazgatóságának döntése értelmében a folyamat megindítását megelőzi a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. illetve a kormányzat érintett szerveinek, valamint az érdekképviseleti szervezetek tájékoztatása. A közgyűlés döntött arról is, hogy rendezni kell a szénfillér rendszerének határnapjáig, azaz december 31-ig a bányászati tevékenység fennmaradásának feltételeit, valamint Oroszlány és Bokod távhő ellátásának felelősségét. Az erőműnek a végelszámolás elindítását követő legfeljebb három éven belül kell beszüntetnie jelenlegi működését.

Szollár Domokos kormányszóvivő szerdai tájékoztatóján - újságírói kérdésre - leszögezte, hogy az erőmű keddi döntése nem végleges. Mindössze arról döntöttek, hogy megkezdik a felkészülést az esetleges végfelszámolásra. Végleges döntés június közepén várható. A kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy az erőműnek a jelenlegi és a leendő kormányt, illetve az érdekképviseleteket is folyamatosan tájékoztatnia kell az aktuális helyzetről.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!