Magyarország

2010.05.05. 14:26

A magyarországi gyógyszerek 3 százaléka hamis

<p>Nyolcszorosára nõtt Európában a lefoglalt hamis gyógyszerek száma az utóbbi 3 évben, Magyarországon is a forgalomban lévõ készítményeknek 3 százaléka hamis - hangzott el a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) szerdai fõváros tájékoztatóján.</p>

Annak érdekében, hogy minél kevesebben vásárolják a fõleg az interneten reklámozott, egészségre veszélyes hamis gyógyszereket, az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) weboldalán fényképeken mutatják be a valódi készítményeket.

A feketegazdaság miatt 12 százalékos a nemzetgazdaság vesztesége a GDP-hez viszonyítva - mondta a tájékoztatón Bendzsel Miklós a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke. Ezen belül is nagy részt képviselnek a szellemi termékekkel, így a gyógyszerekkel való visszaélések. A különféle hamisítások miatt legalább 1000 milliárd forint esik ki a látható jövedelmekbõl - tette hozzá kérdésre válaszolva.

A gyógyszerhamisítások a többi hamisítással szemben nemcsak bevételkiesést okoznak, hanem nagyon veszélyesek az egészségre is - mondta Székely Krisztina, a HENT gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetõje. Az a jobbik eset, ha azért hamis a gyógyszer, mert egyáltalán nincs benne hatóanyag, de nagyon veszélyes eset, ha a feltüntetettnél több a hamis gyógyszerben a hatóanyag, vagy szennyezett. Találtak már lefoglalt készítményben például krétaport, téglaport, sõt patkánymérget is - tette hozzá.

Székely Krisztina elmondta azt is: becslések szerint a világon forgalomban lévõ gyógyszerek 10 százaléka hamis, de a Szovjetunió utódállamaiban 20 százaléknál is magasabb ez az arány, sõt Afrikában a készítmények dobozának legalább a felén más szerepel mint, ami a dobozban valóban van. Magyarországon körülbelül 3 százalék a hamis gyógyszerek aránya, amely többsége az interneten terjed. A patikákban árusított gyógyszerek, az ellenõrzések alapján teljesen tiszták - tette hozzá.

A leggyakrabban hamisított készítmények: a portencianövelõk, a fogyasztószerek, antidepresszánsok, anitibiotikumok, testtömegnövelõk - mondta a HENT szakembere. Egy tavaszi reprezentatív felmérés megállapította, hogy a lakosság legalább 1 százaléka már vásárolt ilyen feltehetõen hamis készítményt, és 7 százaléka, azaz több mint félmillió ember hajlik arra, hogy vegyen ilyet.

Azok, akik biztosak akarnak lenni abban, hogy a felkínált gyógyszer valódi, összehasonlíthatják az OGYI honlapján lévõ gyógyszeradatbázissal, amelyhez Európában egyedülálló módon az intézet fényképeket is csatol - jelentette be Szepezdi Zsuzsanna, az OGYI fõigazgatója. Eddig a Magyarországon forgalomban lévõ gyógyszerek 30 százalékáról került fel fotó a weboldalra, de remélik minél elõbb felkerül valamennyi készítmény fotója - tette hozzá.

A HENT javasolni fogja, hogy szigorítsák a gyógyszerhamisítással kapcsolatos büntetési tételeket, mivel jelenleg a maximális bírság 50 ezer forint - mondta kérdésre válaszolva Székely Krisztina. Az Európa Tanács javaslatához hasonlóan a HENT azt kívánja elérni, hogy akár szabadságvesztéssel is sújtani lehessen azokat, akik a gyógyszerekkel élnek vissza.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!