Magyarország

2010.05.29. 08:26

A laskasütés világrekordjának felállításába kezdenek ma Kazáron

<p>A laskasütés világrekordjának felállítására készülnek szombaton a Nógrád megyei Kazáron. Az idei Laskafesztivál és Tócsni Partyra húsz mázsa krumplit rendelt az önkormányzat, kétnapos rendezvényüket kiállítások és színpadi programok színesítik.</p>

Molnár Katalin, Kazár polgármestere a Független Hírügynökségnek elmondta: Harmadik alkalommal rendezik meg hagyományos palóc ételeik gasztronómiai fesztiválját, amelyre idén 53 csapat nevezett be, a környező településeken túl Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából és Erdélyből is várnak vendégeket.
A fesztivál szombat délelőtt fél tízkor kiállítás megnyitóval kezdődik, 11 órakor pedig 24 órás laskasütés Guinness rekordkísérlet kezdődik. Az egésznapos laskasütés alatt hagyományőrző csoportok, népzenekarok szórakoztatják az érdeklődőket, szombat este Dévényi Tibor retrodiszkója előtt pedig Zséda ad koncertet.

A rendezvényhez kapcsolódik egy falumegújítási konferencia is: az EACEA - "Europe for Citizens Programme", azaz az Európa a Polgárokért program keretében konferenciára a Kazár testvértelepülései mellett azokat a falvakat hívták meg, amelyek hazájukban Kazárhoz hasonlóan szintén elnyerték a falumegújítási díjat.

Kazáron a rendezvény idején látogatható a Vasalómúzeum, a Tájház, a Bányászház, valamint a Gyufacímke és Falvédő kiállítás. A Kézműves-házban szövést tanítanak, s Közép-Európában egyedülálló vulkáni képződményükhöz, a riolittufás területre úgynevezett Tufa-taxival is kijuthatnak az érdeklődők. A gyermekeket Kazárra egy mini kalandparkkal, népi játékok bemutatójával várják, és bemutatnak egy több mint 1000 darabból álló mackó- és babakiállítást is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!