Magyarország

2010.04.19. 15:46

VÁLASZTÁS 2010 - Lezárult az ombudsmani vizsgálat

<p>Az adatvédelmi biztos álláspontja szerint az Országos Választási Iroda (OVI) köteles az elõzetes választási eredményeket 19 órától folyamatosan szolgáltatni.</p>

Jóri András azután kezdett vizsgálatba, hogy az országgyûlési választások elsõ forulójában az Országos Választási Bizottság (OVB) meghosszabbította a kampánycsendet és nem kezdte el a tájékoztatást este 19 órakor, mert addig nem minden lakhelyétõl távol szavazó tudta leadni voksát..
Az ombudsman szerint vasárnap a közérdekû adatok megismeréséhez fûzõdõ alkotmányos jogot érintõ visszásság állt elõ. Azt írja: a választók nem értesülhettek idõben a választás elõzetes eredményeirõl, amelyek közérdekû adatok. Ezzel szemben viszont alternatív, megbízhatatlan csatornákon keresztül adatokhoz lehetett jutni, ahelyett, hogy a hivatalos információs rendszer alapján, közszolgálati médiákon keresztül tájékozódhattak volna a választók.

A választási eljárás értelmében a szavazás napján 19 óráig lehet szavazni, és a szavazást nem lehet meghosszabbítani. A szavazás befejezésének idõpontját tehát a jogalkotó a törvényben rögzíti. A kampánycsend a szavazás befejezéséig tart. Azok választópolgárok, akik a szavazóhelyiségben vagy annak elõterében tartózkodnak, még szavazhatnak.

Tekintettel arra, hogy a szavazást nem lehet meghosszabbítani, jogilag azok a választópolgárok is 19 órakor adják le szavazatukat, akik a szavazás zárásakor még a szavazóhelyiségben vagy annak elõterében tartózkodnak, és ténylegesen késõbb szavaznak. Az a tény tehát, hogy a szavazóhelyiségben, annak elõterében (illetve az OVB jogértelmezését tekintve a szavazóhelyiség elõtti sorban) 19 órakor tartózkodó választók rajtuk kívül álló okból nem tudnak 19 óráig szavazni, nem érinti azt, hogy a szavazás befejezésének idõpontja, ennek megfelelõen a kampánycsend vége a jogalkotó szerint 19 óra. A fentiekbõl következõen tehát az OVI köteles az elõzetes választási eredményeket 19 órától folyamatosan szolgáltatni - derül ki Jóri András vizsgálatából.

Jóri András ezért felhívja a választási bizottság és iroda figyelmét, hogy az információs rendszer mûködtetése során a jövõben legyenek figyelemmel a közérdekû adatok nyilvánosságának, valamint a választási eljárás nyilvánosságot, és az eredmény pontos és hiteles megállapítását elõíró alapelveire.

Jóri András álláspontjáról a biztos pénteken levélben tájékoztatta az Országos Választási Bizottságot és az Országos Választási Irodát.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!