Magyarország

2010.04.14. 19:06

VÁLASZTÁS 2010 - Bonyodalmak lehetnek a második fordulóban is - RTL Híradó

<p>Újabb bonyodalmakra számíthatnak azok, akik igazolással, a kijelölt szavazókörökben voksolnak jövõ vasárnap, a választások második fordulójában.</p>

Azok ugyanis, akiknek a lakóhelyén bejutott a parlamentbe egyéni jelölt, nem szavazhatnak. Értesítést azonban nem kapnak, így lehet, hogy errõl csak néhány óra sorban állás után szólnak nekik - hangzott el szerdán az RTL Híradóban.

Ötletelnek a helyi jegyzõk, hogyan lehetne elkerülni a hosszas sorban állást jövõ vasárnap, az országgyûlési választások második fordulójában. Egyelõre azonban nem született olyan döntés, amely alapján ez elkerülhetõ lenne. Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke nem mondott le posztjáról, bár több politikus szerint ezt kellett volna tennie.

Budapesten, Kõbányán csak felidézni tudják, hogy meddig állt a sor, itt több mint 1400 átjelentkezõ szavazó volt. Jövõ vasárnapra ide több mint 1300-an kértek igazolást. Az elsõ körben bevált, hogy szétbontották a névjegyzéket, és külön sorba állították a helyieket illetve az átjelentkezõket. Jövõ vasárnap újabb problémákra számítanak. Hegedûs Károly kõbányai aljegyzõ azt mondta: ha olyan helyrõl hoz valaki igazolást, ahol az elsõ fordulóban érvényes és eredményes volt a választás valamely része, akkor ez a választó nem szavazhat. Most ezt is ellenõrizni kell majd, mivel a második fordulóról senki nem kap személyes értesítõt.

Van olyan szavazókör, ahol már elõre készülnek a várakozás komfortosítására. A legtöbb kerületnek persze lenne ötlete, Kõbányán például azt kérik a választási bizottságtól, hogy kijelölhessenek plusz adminisztrátorokat vagy jegyzõkönyvvezetõt. A javaslatokat eljuttatták az Országos Választási Bizottsághoz.

Jövõ vasárnap, április 25-én, 57 helyen: 36 vidéki és 21 fõvárosi választó körzetben kell ismét szavazni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!