Magyarország

2010.04.12. 10:06

Romania Libera: Magyarországi választások - kihívás Európának

<p>Amennyiben a Fidesz-kormányzás nem lesz pozitív hatással a lakosságra a következõ négy évben, a Jobbiknak minden esélye megvan arra, hogy az ország legfontosabb politikai szervezetévé nõje ki magát - áll a bukaresti Romania Libera hasábjain.</p>

A publicisztikai cikk szerzõje Tom Gallagher brit történész, politológus szerint habár 1960-tól kezdve Magyarország nemegyszer egy lépéssel Románia elõtt volt, ez esetben azonban már a románok jogosultak a mosolyra a magyarokat elöntõ szélsõséges ügybuzgóság láttán. Ettõl a románok sem voltak idegenek, de õket más korban és más körülmények között fertõzte meg - a 90-es évek elején, a posztkommunista polarizálódás következményeként.

A politológus ellenben úgy látja, Magyarország eléggé érett ahhoz, hogy túllépjen jelenlegi nehézségein és a "rikoltozó" politikai hangok nemsokára felelõsebb üzeneteket közvetíthetnek. Ez azonban nem következik be, ha az európai politikai és kulturális elit elutasítja a Jobbikkal való párbeszédet. Mint írja, hasonló változásra a történelem is példát mutat: Gianfranco Fini a múltban ismert újfasiszta vezetõ volt, ma pedig egyike Olaszország meglehetõsen kevés kiegyensúlyozott politikusának.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!