Magyarország

2010.04.22. 20:46

OVB: időben nyilvánosságra került a választási eredmény

<p>Az első forduló eredményeit az ország a kialakult gyakorlatnak megfelelően még este 11 óra előtt megismerhette, és - az adatvédelmi biztos állításával ellentétben - a választás eredménye időben és hiteles módon megállapításra került - közölte az Országos Választási Bizottság (OVB).</p>

Ezt annak kapcsán fogalmazta meg a testület, hogy az ombudsman szerint sérült a közérdekû adatok megismeréséhez fûzõdõ jog azzal, hogy az elsõ forduló elõzetes választási eredményeit nem tették közzé már este hét órától.

Az OVB csütörtök esti közleményében visszautasította az adatvédelmi biztos állásfoglalását, amelyben az ombudsman a választási eredmény gyors és hiteles megállapításának sérelmét állítja. Az OVB véleménye szerint az eltérõ feldolgozottsági szinteken alapuló elõzetes választási adatok közlésénél fontosabb alkotmányos érdek fûzõdik a választók szavazati jogának befolyásmentes gyakorlásához. A választási eljárásról szóló törvény értelmezésére a jogalkotó az OVB-t és nem az adatvédelmi biztost jogosította fel - szögezte le a testület. "Tárgyi tévedésektõl sem mentes, szakmailag megalapozatlan álláspontjával" a biztos átlépte hatáskörét, és ezzel alkotmányos visszásságot okozott - zárul az OVB közleménye.

Jóri András adatvédelmi biztos szerint a választások elsõ fordulójának napján a közérdekû adatok megismeréséhez fûzõdõ, alkotmányos jogot érintõ visszásság állt elõ. A választók ugyanis nem értesülhettek idõben a választás elõzetes eredményeirõl, amelyek közérdekû adatok. Alternatív, megbízhatatlan csatornákon keresztül lehetett adatokhoz jutni ahelyett, hogy a hivatalos információs rendszer alapján, közszolgálati médiákon keresztül tájékozódhattak volna az emberek - hangsúlyozta az ombudsman.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!