Magyarország

2010.04.22. 16:06

Ombudsman: sértik a kegyeleti jogot a temetõn áthajtó biciklisták és gyalogosok

<p>Sértik a látogatók kegyeleti jogát azok a kerékpárosok és gyalogosok, akik a pesterzsébeti temetõ õrizetlenül hagyott hátsó bejáratán át közlekedve átvágnak a sírkerten - állapítja meg az állampolgári jogok országgyûlési biztosa csütörtöki közleményében.</p>

Ráadásul a fõbejáratnál az autósoktól behajtási díjat kérnek, amire nincs a temetõnek törvényi felhatalmazása. Ezért Szabó Máté ombudsman kezdeményezte a tulajdonosnál, a fõvárosi önkormányzatnál és az üzemeltetõnél, a  Budapesti Temetkezési Intézetnél (BTI), hogy intézkedjenek a visszásságok megszüntetése érdekében.
Az ombudsman közleményében leszögezi: a törvény alapján a tulajdonos feladata a temetõ kegyeleti méltóságának õrzése. Ennek érdekében a temetõt bekeríti, az üzemeltetõ pedig megállapítja a látogatók kegyeletgyakorlásának feltételeit, a nyitvatartási idõt, valamint gondoskodik a temetõ rendjének betartásáról és betartatásáról. Szabó Máté szerint nem megfelelõ az õrzés, ha van ugyan kerítés, hivatalos nyitvatartási idõ és van portaszolgálat a fõbejáratnál, azonban más bejáratot nem õriznek.

Az ombudsman közleménye emlékeztet arra is, hogy fõváros egyik rendelete alapján a temetõkben csak a BTI dolgozói kerékpározhatnak, de õk is csak munkavégzés céljából. A biztos vizsgálata során kiderült, hogy ezt a szabályt nem tartja be az intézet. A behajtásért pénzt kérõ temetõ-üzemeltetõ pedig azt a törvényt szegi meg, amelynek alapján nem szedhetõ pénz a temetõlátogatásért, a temetõi utak használatáért és a temetési hely gondozásához igénybe vett vízért.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!