Magyarország

2010.04.01. 17:46

Nyilvánosak a cégvezetői tiszteletdíjak

<p>Most először azt is olvashatjuk, hogy melyik cégvezető mennyi tiszteletdíjat kap.</p>

Mostanában kerülnek ki a tőzsdei cégek közgyűlési meghívói. Most először azt is olvashatjuk, hogy melyik cégvezető mennyi tiszteletdíjat kap, de teljes jövedelmükről nincs adat. Pedig törvényt is módosítottak, hogy ne járjon kockázattal ezek közzététele: a vezetők lakcíme éppen emiatt lett titkos.

A cégek szigorúan betartják a törvényt: csak az igazgatósági és felügyelőbizottsági elnökök, illetve tagok tiszteletdíját hozzák nyilvánosságra, esetleg azt, milyen autót és telefont kapnak. Vagyis továbbra sem lehet tudni, összesen mennyit keresnek a cégvezetők valamennyi pozíciójukban.

Az Értéktőzsde honlapjának böngészése után kiderül, hogy például Csányi Sándor az OTP igazgatósági elnökeként tavaly bruttó 8,5 milliót kapott, ám a Mol igazgatósági tagságáért ennél jóval több, 21 millió forint járt. Tehát azt nem tudhatjuk, hogy az OTP vezérigazgatójaként mennyit kap és milyen egyéb juttatásai vannak.

Törvény ide vagy oda, a tőzsde - európai uniós ajánlások alapján - a jövedelmek teljesebb körének átláthatóságát is indokoltnak tartaná - ad abszurdum azt is tudhatnánk, mennyi a cégvezetők fizetése. Az Értéktőzsde felelős társaságirányítási bizottságának elnöke, Wieland Zsolt szerint miután csak ajánlásról van szó, nem kérhető számon, ha azt nem tartják be.

Szakértők szerint Magyarországon a cégvezetők attól tartanak, hogy az összes információ közzétételével versenyhátrányba kerülhetnek. Mások azt mondják: a befektetők nem is aszerint döntenek, hogy mennyit keresnek.

Ami pedig az állami és önkormányzati cégvezetőket illeti: az ő juttatásaikat tavaly szeptember közepétől az interneten kell nyilvánosságra hozni.
Forrás: www.mr1-kossuth.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!