Magyarország

2010.04.28. 14:36

Hatalmas az érdeklõdés a háztartási gépek cseréjére kiírt pályázaton

<p>Több mint 16 ezer energiafaló hûtõ- és mosógép cseréjére adtak be pályázatot a Klímabarát Háztartás programban, amelyben a rászorulók támogatást kaphatnak az energiatakarékos készülékekre - közölte a környezetvédelmi tárca.</p>

A pályázat március végén indult és elvileg október végéig tartana, de fel kellett függeszteni, miután az eddig benyújtott kérelmek elérték a meghirdetett 1 milliárd forintos keretösszeget. A gépcserével egyébként háztartásonként akár évi 15 ezer forintot is lehet megspórolni a rezsiköltségbõl.

A zöldtárca szerint példátlan az érdeklõdés a Klímabarát Háztartás program iránt. A pályázat megnyitása, vagyis március 23 óta több mint 1 milliárd forint értékû energiatakarékos háztartási gépre pályáztak az idõskorúakat, nagycsaládosokat, a fogyatékkal élõket és a regisztrált munkanélkülieket segítõ alapítványok és egyesületek. Ezzel a meghirdetett keretösszeg kimerült, így a pályázatok elbírálásáig felfüggesztették a pályázatot.

A programban egyébként a szaktárca háztartásonként és a pályázatot benyújtó szervezetek saját részére székhelyenként egy régi mosógép "A" energiahatékonysági osztályú új mosógépre, illetve egy régi hûtõgép "A", "A+", "A++" energiahatékonysági osztályú új hûtõgépre történõ lecserélését támogatja. Egy pályázónak maximálisan bruttó 70 000 Ft támogatás adható A+ és A++ energiacímkével rendelkezõ hûtõgép vásárlására. "A" energiaosztályú hûtõgép és mosógép megvétele esetén pedig a támogatás maximális összege 60 000 Ft. Egyszerre mindkét készülékre is lehet pályázni.

A támogatás elsõdleges célja a klímavédelem, ezért az új háztartási gépek vásárlása mellett a program kiemelt hangsúlyt fektet a mûködõképes, régi háztartási gépek visszagyûjtésére is.

A magyarországi háztartásokban a nagyháztartási gépek 43,2%-a 8 évnél idõsebb. Amennyiben az összes, kevésbé korszerû készüléket lecserélnék a legkorszerûbb, energiatakarékos készülékekre, akkor elméletileg összesen 1,8 millió tonna szén-dioxid kibocsátás csökkentést lehetne elérni. A környezetvédelmi cél mellett a gépcsere jelentõs megtakarítást is eredményez. A korszerû háztartási gépek 20-50%-kal kevesebb villamos energiát fogyasztanak, mint a régebbi társaik. Egy 1995-ben gyártott kombinált hûtõgép lecserélésekor közel 10.000 Ft-ot lehet évente megtakarítani, de például egy, a 80-as évekbõl származó hûtõ cseréjével, több mint 15.000 Ft-ot lehet spórolni minden évben - derül ki a közleménybõl.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!