Magyarország

2010.04.02. 15:16

Fémkereskedelem - megduplázódott az engedély kérelmek száma

<p>A nyilvántartott majdnem 900 fémkereskedõ közül péntekig már 550-tõl érkezett be kérelem a vám- és pénzügyõrséghez az új szabályozás szerinti tevékenységük folytatásához.</p>

Csütörtökön járt le az a határidõ, ameddig érvényes engedély birtokában a fémkereskedõk benyújthatták az új engedély iránti kérelmüket úgy, hogy annak elbírálásáig tovább végezhetik tevékenységüket. néhány nappal korábban még csak 277 kérelem érkezett be a vámhatósághoz.

A Vám- és Pénzügyõrség Országos Parancsnokságának (VPOP) pénteki tájékoztatása szerint eddig 550 vállalkozástól érkezett engedélykérelem. A kérelmek egy másik részét postán adták fel, ezek várhatóan a jövõ héten érkeznek meg a regionális ellenõrzési központokhoz, de azt még nem tudni, hogy ez összesen mennyi kérelmezõt jelent. A VPOP adatai szerint jelenleg, a régi, kevésbé szigorú szabályozás szerint 861 fémkereskedõ dolgozik Magyarországon. A kérelmeket április 1-ig lehetett feladni, aki addig ezt nem tette meg, az nem végezheti tovább a fémkereskedelmi tevékenységet.

A fémtörvény 2010. január 1-én lépett életbe, a kormány április 1-ig adott határidõt a kereskedõknek az engedélyük megújításához. Azok, akik ebben az idõszakban rendelkeztek a korábbi szabályozás szerinti papírokkal, az új kérelem elbírálásáig továbbra is folytathatják a fémkereskedelmet. Az új szabályozás egyebek mellett szigorúbb ellenõrzést, adminisztrációt, és állandó elektronikus kapcsolatot ír elõ a kereskedõknek az ellenõrzésükre kijelölt vámhatósággal. Az új szabályozástól elkészítésekor azt várták, hogy hatására visszaesik az illegális fémkereskedelem, illetve a fémtolvajlás, például a köztéri szobrok ellopásának száma.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!