Magyarország

2010.04.20. 13:26

Fidesz: Botrányok százai a fõvárosi cégeknél

<p>Végképp bizonyosságot nyert, hogy a fõvárosi önkormányzat cégei az MSZP és az SZDSZ kifizetõhelyeként üzemeltek, és nem néhány ügyrõl, hanem ügyek százairól van szó - mondta keddi sajtótájékoztatóján Tarlós István, a Fidesz fõvárosi frakcióvezetõje.</p>

A politikus szerint a városvezetõk akármennyire tagadják, hogy tudtak volna a botrányos esetekrõl, minden jel és vallomás arra utal, hogy asszisztáltak az "üzemszerû pénzkihordáshoz".
Tarlós István elmondta: újabb botrány tört ki a fõvárosban, mert a BKV-nál és a gyógyfürdõknél történtek után a Fõvárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nél is nyilvánosságra került a pályáztatások módszere és a politikai kézi vezérlés. Hozzátette: bizonyos, hogy a tömegközlekedési vállalatnál kirobbant botrány nem egyedi eset volt és a cégek valóban a szocialista-szabad demokrata koalíció kifizetõhelyeiként mûködtek. A fõvárosi frakcióvezetõ szerint a városvezetõk hiába tagadnak, az õ asszisztenciájuk nélkül nem lettek volna titokszobák és nem lehetett volna véghezvinni az üzemszerû pénzkihordást.

A politikus szerint az MSZP nyilatkozataiban demokratikus kontrollt ígér, ugyanakkor ennek lehetõségét is elvette a mostani ellenzéktõl. Erre példa, hogy kizárták az ellenzéket az ellenõrzõ szervekbõl, és számos kezdeményezésüket elutasították. Tarlós István úgy látja: a jövõben az ellenzéknek kell átengedni a kontrolling szerepet. Hozzátette: véget kell vetni a mostani gyakorlatnak, új szellemiségre, rendre és fegyelemre van szükség Budapesten.

A frakcióvezetõ kérdésre válaszolva elmondta: az ellenzék eddig 15 ügyben tett bejelentést, így a nyomozóhatóságok dolga kideríteni, hol történt bûncselekmény. Úgy látja: az FKF Zrt.-nél hivatalból kellene eljárást indítani, a társaság vezetõinek nyilatkozatai alapján.

Korábban a Hír Televízió és a Magyar Nemzet számolt be arról, hogy az FKF Zrt.-nél is Hagyó Miklós volt fõpolgármester-helyettes és Mesterházy Ernõ volt fõpolgármesteri tanácsadó szabta meg, kivel kell szerzõdést kötni, kit mivel bízzanak meg és mennyi pénzt kell visszajuttatni a közbeszerzések után a városvezetéshez. A hírek szerint ugyanolyan módszerekkel folyt ki sok tízmillió forint a cégtõl, mint a BKV-tól.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!