Magyarország

2010.04.13. 17:58

Ellenzik az energiaitalok fogyasztását 18 év alatt

<p>Ne árusítsanak iskolákban és kollégiumokban energiaitalokat a 18 év alatti gyerekeknek, de a várandós nõknek sem ajánlott ezek fogyasztása.</p>

A többi között ezek is szerepelnek abban a keddi felhívásban, amelyet az ÁNTSZ Országos Tisztifõorvosi Hivatalán kívül több egészségügyi szervezet is aláírt. A felhívással egy idõben konferenciát is tartottak az energiaitalokról, amelyek az elõadók szerint koffeintartalmuk miatt nagy mennyiségben fogyasztva akár halált is okozhatnak.

Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet fõigazgatója elmondta: a közelmúltban kaptak egy levelet egy szülõtõl, akinek gyermeke egy doboz energiaital elfogyasztása után olyan rosszul lett, hogy kórházba kellett szállítani. Az ital bevizsgálása után kiderült, hogy egy doboz 5 adag kávénak felel meg. A fõigazgató hozzátette: az OÉTI 2008-ban felmérte az iskolai büféket és azt találta, hogy minden negyedikben árusítanak energiaitalokat. A keddi felhívással, amelyhez az intézet is csatlakozott, azt szeretnék elérni, hogy legalább az iskolákban ne lehessen árulni ezeket a termékeket.

A konferencián elhangzott: olyan anyagokat is tartalmaznak az energiaitalok, amelyek felerõsítik a koffein hatását. Nagy mennyiségben fogyasztva ezért jelentkezhetnek a koffein-túladagolás tünetei: erõs hányinger, hányás, mellkasi fájdalom, szapora pulzus, nyugtalanság, álmatlanság, sõt olykor pánikroham. A szakemberek tudnak halálos áldozatokról is. A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal képviselõje a konferencián felhívta a figyelmet arra is: a fiatalok elõszeretettel isszák ezeket az energiaitalokat alkohollal együtt, ami különösen veszélyes. Ugyanis ezek az italok csökkentik az alkohol tüneteit, a hatását viszont nem. Épp ezért ilyenkor több szeszt fogyasztanak a fiatalok és több a baleset is.

Zacher Gábor toxikológus arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyerekeken és a várandósokon kívül az energiaital veszélyes lehet egyes betegekre is, hiszen bizonyos gyógyszerekkel együtt szintén megtöbbszörözõdik a koffein hatása. A fõorvos szerint egy egészséges felnõtt nyugodtan megihat egy doboz energiaitalt, azonban az a baj, hogy az energiaitalok is függést okozhatnak, tehát sokan nem érik be ennyivel.

A keddi felhívásban azt is hangsúlyozzák, hogy intenzív fizikai terhelés, sportolás során sem ajánlott az energiaitalok fogyasztása. Arra is felhívják a figyelmet, hogy mindenki legyen körültekintõ az internetes rendeléseknél, hiszen a világhálón illegálisan forgalmazott termékeket is árulnak. A felhívás közzétevõi azt ajánlják, hogy minden olyan energiaital címkéjén, amelynek magas az energiatartalma, jelenjen meg az alábbi felirat: "18 éven aluliaknak, várandós nõknek és szoptatás alatt, valamint koffein-érzékenyek számára fogyasztása nem ajánlott".
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!