Magyarország

2010.03.09. 16:04

Székely Tamás: mielõbb ki kell írni az oltóanyagok beszerzésére vonatkozó pályázatot

<p>Ahhoz, hogy 2011-ben is elegendõ oltóanyaggal rendelkezzen az ország a kisgyermekek számára, legkésõbb 2010. június elején ki kell írni a közbeszerzési pályázatot.</p>

Ha "minden simán megy" azaz nem támadják meg a tendert és az sikerrel zárul, valamint a gyártó is idõben  leszállítja az oltóanyagot, nem lesz gond az ellátással. Ha azonban a bármilyen okból megakad a folyamat, elképzelhetõ "némi fennakadás" - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter az egészségügyi bizottság rendkívüli ülésén kedden.

Székely Tamás emlékeztetett arra, az oltóanyagokra vonatkozó jelenlegi szerzõdés 2010. december 31-ig van érvényben, utána új szerzõdést kell kötni. A közbeszerzési pályázat lefolytatásához legalább 78 napra van szükség, ráadásul a gyártók a szerzõdéskötéstõl számított 90 naptól tudnak csak szállítani. Ahhoz, hogy a vakcina eljusson az oltópontokig, legkésõbb december 1-ig meg kell érkeznie. Ez azt jelenti, hogy a tendert legkésõbb ezelõtt hat hónappal ki kell írni - mondta az egészségügyi miniszter.

A 2, 3, 4 és 18 hónapos korban esedékes diftéria, tetanusz, szamárköhögés, járványos gyermekbénulás és haemophilus influenzae B védõoltások biztosításához eddig alkalmazott 5 komponensû oltóanyag beszerzése évente csaknem másfél milliárd forintba kerül. Hasonló összeget emészt fel az influenza elleni védõoltás állam által térítésmentesen biztosított mennyisége. Az emlékeztetõ oltások, a 15 hónapos és 11 éves korban adandó kanyaró-mumpsz és rubeola elleni vakcina, valamint egyéb, megelõzõ jellegû védõoltások költségét ezekhez hozzáadva a tender értéke összesen 7,1 milliárd forint.

Amennyiben az 5 komponensû vakcinát az Európában már széles körben alkalmazott 6 komponensûre cserélik (amelyben a Hepatitis B elleni hatóanyag is benne van) akkor éves szinten 8,8 milliárd forintos költséggel kell számolni. A kormánypárt ennek lehetõségét az ellenzékkel is szerette volna megvitatni, az egészségügyi bizottság általuk kezdeményezett, rendkívüli ülésén azonban a Fidesz nem jelent meg. Székely Tamás az ülésen elmondta: nem engedhetõ meg, hogy a jövõ év elején ne tudják megkezdeni az oltásokat, ezért mielõtt ki kell írni a tendert. Ennek szükségességét a következõ kormány számára is prioritásként fogja jelezni - mondta az egészségügysi miniszter.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!