Magyarország

2010.03.06. 14:48

Kökény Mihály: szégyenletes, hogy Pesti Imre kriminalizálni próbálja az oltóanyag-beszerzést

<p>Az MSZP szerint szégyenletes és felelõtlen, hogy Pesti Imre, a Fidesz-KDNP képviselõje megpróbálja kriminalizálni az oltóanyag-beszerzést - így reagált az Országgyûlés Egészségügyi bizottságának szocialista elnöke az ellenzéki politikus szombati sajtótájékoztatója után.</p>

Kökény Mihály közleményében az olvasható: felszólítják a Fidesz-KDNP képviselõjét, hogy az ország járványügyi biztonságát ne szolgáltassa ki kampányérdekeinek.

A Fidesz-KDNP szerint elhamarkodottan írt ki közbeszerzési eljárást a kormány bizonyos oltóanyagok beszerzésére. Az ellenzéki frakciószövetség úgy gondolja, hogy ezt a pályázatot már az új kormánynak kellett volna meghirdetnie. A kiírás szerint 2011-tõl 2015-ig 40 milliárd forintot szánnak a vakcinák beszerzésére - errõl szombati közös sajtótájékoztatóján beszélt Budapesten Pesti Imre, a Fidesz és Soltész Miklós, a KDNP országgyûlési képviselõje. Szerintük a pályázat tisztességtelen és bûncselekménygyanús.

Az Országgyûlés Egészségügyi bizottságának szocialista elnöke szerint az ország járványügyi biztonsága érdekében elengedhetetlen, hogy ötévenként gondoskodjanak a kötelezõ védõoltásokhoz szükséges oltóanyagok beszerzésérõl. Az eljárás lebonyolítása idõigényes, és a késlekedés emberéletekbe kerülhet, a közbeszerzés elbírálása ugyanakkor a választások utáni idõre esik.

A kormány azért kezdeményezte az Egészségügyi bizottságban a konzultáció lefolytatását, hogy világossá tegye: a fertõzõ betegségek megelõzését nem lehet politikai szempontoknak alárendelni. A közbeszerzés kiírásának elcsúszásával könnyen lehet, hogy a lakosság nem jutna idõben a nélkülözhetetlen oltásokhoz, vagy ha mégis, csak jóval magasabb áron tehetné ezt meg - olvasható Kökény Mihály szombat délutáni közleményében, amelyben felszólítja Pesti Imrét: "az ország járványügyi biztonságát ne szolgáltassa ki kicsinyes, önzõ kampányérdekeinek".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!