Magyarország

2010.03.06. 20:43

Bugár Béla vezeti a Híd pártot a júniusi szlovákiai választásokon

<p>Bugár Béla vezeti a szlovák-magyar együttmûködésre építõ Híd-párt jelöltlistáját a júniusi szlovákiai parlamenti választásokon. A párt Országos Választmánya errõl szombati ülésén határozott Révkomáromban, ahol a teljes listát is véglegesítették.</p>

Bugár Bélát 2007 tavaszán váltotta a parlamenti Magyar Koalíció Pártja (MKP) élén Csáky Pál. Bugár tavaly több képviselõtársával és számos párttaggal együtt kilépett az MKP-ból, majd létrehozta az új pártot.

Második a Híd listáján Simon Zsolt, aki a 2002 és 2006 közti pozsonyi jobbközép kormány MKP által delegált agrárminisztere volt. A listán harmadik Ivan ©vejna ismert szlovák közgazdász.

Bugár szerint a Híd a szlovák-magyar együttmûködés pártja, s ezt jól igazolja, hogy képviselõjelöltjeinek 30 százaléka nõ, több mint 30 százaléka pedig szlovák nemzetiségû. Az elsõ tíz jelölt között ruszin és roma politikus is szerepel. Tizenharmadik a listán egy parlamenten kívüli szlovák politikai erõ, a Polgári Konzervatív Párt (OKS) elnöke, Peter Zajac. Ez a párt összesen 14 helyet kapott a Híd listáján. Az OKS a szlovákiai magyarokat érintõ kérdésekben liberális álláspontot képvisel.

Szombaton véglegesítette jelöltlistáját a Magyar Koalíció Pártja is, amely legalább 9 százalékot szeretne szerezni a választásokon. Csáky Pál pártelnököt Bárdos Gyula frakcióvezetõ és Berényi József elnökhelyettes követi a listán. Negyedik Farkas Iván, az Országos Tanács elnöke, ötödik Szigeti László volt oktatási miniszter, hatodik pedig Duray Miklós, a párt stratégiai alelnöke. Hetedikként került a listára Biró Ágnes volt oktatási államtitkár, majd a szociális ügyekért felelõs alelnök, Sárközy Klára következik. A keletebbi régiókat képviselõ két politikus - Csúsz Péter és Pásztor István - a kilencedik és a tizedik.

Csáky közölte: "pozitívan hangolt" kampányukban a program ismertetésére és a jelenlegi kormánykoalíció bírálatára összpontosítanak majd. Ám azt is elmagyarázzák a választóknak, milyen körülmények közepette távoztak az MKP-ból Bugárék. A Híd jelezte, nem fog reagálni az MKP várható támadásaira.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!