Magyarország

2010.03.17. 15:59

A miniszterelnöknél tiltakoznak a zöldkártyás vállalkozók

<p>Petíciót adott át a Zöldkártyások Érdekvédelmi Egyesülete szerdán délután a Miniszterelnöki Hivatalban a kormányfõ képviselõjének.</p>

Egy tavalyi minisztériumi rendelet visszavonását szeretnék elérni, amelynek alapján január elsejétõl a jármûtulajdonosok a mûszakival együtt a környezetvédelmi vizsgálatot is elvégeztethetik egyszerre. A zöldkártyások úgy látják, hogy a rendelet ellehetetlenítette õket, és bírálják a Nemzeti Közlekedési Hatóságot is, mert szerintük félreérthetõ tájékoztatást adott korábban a környezetvédelmi vizsgálatról a sajtóban.

Vállalkozások maradtak munka nélkül január elsejétõl azzal, hogy az autósok a mûszakival együtt a környezetvédelmi vizsgálatot is elvégeztethetik egyszerre a mûszaki vizsgáztató állomásokon. Az errõl szóló rendelet ráadásul értelmetlenné teszi a környezetvédelmi vizsgálattal foglalkozó vállalkozások munkáját: csak 30 napig érvényes adatlapot adhatnak ki már ugyanis a jármûvekre, ha ki tudják fizetni az ehhez szükséges fejlesztés költségeit, és a Nemzeti Közlekedési Hatóság ráadásul ezt sem kommunikálta szerintük, mindössze annyit nyilatkoztak a vezetõi, hogy megszûnik a zöldkártya - mondta a petíció átadása elõtt a Zöldkártyások Érdekvédelmi Egyesületének elnöke.

Sarlayné Nemes Anita azzal érvelt, hogy sok család korábban könnyebben tudott tervezni, amikor elõre tudták, mikor kell fizetni a zöldkártyáért és mikor a mûszaki vizsgáért. A rendelet miatt tönkrement vállalkozások sok adót fizettek, emellett a hátramaradt berendezéseikkel sem tudnak mit kezdeni. Az úgynevezett célmûszerük csak diagnosztikára és a környezetvédelmi vizsgálat elvégzésére alkalmas, másra nem, hiába állított mást a tárca - tette hozzá.

Somogyi Zsolt, az egyesület elnökhelyettese arról beszélt: tervezik, hogy Alkotmánybírósághoz fordulnak, és kérik a rendelet alkotmányellenességének kimondását. Követelik emellett, hogy a miniszterelnök azonnali hatállyal menessze a három illetékes minisztert, akik a rendeletért feleltek, és vonja felelõsségre az Nemzeti Közlekedési Hatóság vezetõségét a nem megfelelõ tájékoztatás miatt. A szerdai akcióhoz egyébként az Eredetiség Ellenõrzés a Gépjármû Bûnözés Ellen Egyesület is csatlakozott.

A helyszínen megjelent az MDF szóvivõje, aki az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. ügyére hívta fel ismét a figyelmet. Kerék-Bárczy Szabolcs szerint a cég december 31-én írta alá a szerzõdést az eredetiségvizsgálat új rendszerének kidolgozásáról és üzemeltetésérõl, ami január 4-én már mûködött is. Sajtóhírek szerint ennek az az oka, hogy az ehhez szükséges szoftver 2007-ben is megvolt már és elvileg mûködött - tette hozzá a politikus, aki arról is beszélt: az Eclipse több milliárd forintot közpénzt nyert el eddig titkos meghívásos pályázaton, de elszámolni nem tud azzal, és az ügyben hatósági vizsgálat indult. A szóvivõ szerint a parlament nemzetbiztonsági bizottságának fideszes és MSZP-s tagjai korábban szavazataikkal biztosították, hogy az ilyen közbeszerzési eljárások részletei titkosak legyenek.

A gyanú szerint az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. vezetõi és azok ismerõsei nagyrészt a cég által titkos állami pályázatokon nyert pénzeit tüntették el fiktív vállalkozásokon keresztül, hogy elkerüljék az adófizetést. A vám- és pénzügyõrség eddigi adatai szerint 2007, 2008 és 2009-ben körülbelül 12 milliárd forintot vettek fel annak a 20 - elsõsorban építõipari - cégnek a számláiról, melyek az ügy kapcsán kerültek az APEH illetve a VPOP látókörébe.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!