Magyarország

2010.02.16. 15:39

Székhelyváltoztatással akarta megúszni a több százmilliós APEH-büntetést egy cég

<p>Összesen kilencszázmillió forint bírságot kell fizetnie egy cégnek és végrehajtási eljárás is indult ellene a többi között adócsalás miatt. Az APEH-revízió után úgy akartak kibújni a büntetés alól, hogy megváltoztatták a társaság székhelyét.</p>

Az adóhatóság a bírság mellett adócsalás és számviteli törvény megsértése miatt tett büntetõ feljelentést a cég ellen.

A külföldiek által alapított társaság azután lett gyanús az adóhatóságnak, hogy egyik évrõl a másikra milliárdokkal növekedett az árbevétel, az eszköz-, és hitelállomány, a befizetett adó viszont nem. Emiatt indult revízió a társaságnál - tájékoztatta a Független Hírügynökséget az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal.

Az APEH kiderítette, hogy a cég fiktív számlákat is befogadott, mezõgazdasági szolgáltatásról, egy kapcsolt vállalkozásától. A társaság könyvelésében olyan jármûvek is szerepeltek, amelyek soha nem voltak a tulajdonukban, és nem is használták ezeket.

Az APEH szerint a társaság pénzén felújítottak és felépítettek egy 450 millió forintot érõ ingatlan-együttest, amit a tulajdonosok magáncélra használtak, az építéssel kapcsolatos forgalmi adót azonban visszaigényelték. A vállalkozás szándékosan veszteséget okozott magának azzal, hogy indokolatlanul sztornóztak olyan számlákat, amelyeket az érdekeltségi körükbe tartozó cégeknek végzett munkákról állítottak ki.

Az adóhivatal szerint miután az ellenõrzésrõl készült jegyzõkönyvet átadták, a társaság úgy próbált meg kibújni a felelõsség alól, hogy székhelyet változtattak. Az APEH végrehajtási eljárást indított a cég ellen, és kilencszáz millió forintos bírságot szabott ki. Ezen kívül adócsalás és a számviteli törvény megsértése miatt büntetõ feljelentést tettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!