Magyarország

2010.02.09. 15:07

Mátyás pajzsát szeretnék civilek hazahozatni Franciaországból

<p>Civil szervezetek fogtak össze Székesfehérváron azért, hogy Mátyás király pajzsát hazahozassák Franciaországból.</p>

A pajzs Mátyás szarkofágját díszítette, Székesfehérvárról a török megszállás elõl Sopronba, majd Bécsbe, a Burg fegyvertárába került, ahonnan Napóleon hadizsákmányként Párizsba vitte.

Három civil szervezet fogott össze: A Fehérvári Polgári Védegylet, a III. Béla Lovagrend és a Trianon Társaság.

Mátyás király halálának 520. évfordulójára emlékszünk ebben az évben. Ezért úgy döntöttek: a magyar és a francia köztársasági elnököt kérik fel arra, hogy segítsék törekvésüket, és az ereklye visszakerüljön az eredeti helyére. A leveleket most fogalmazzák, még ebben a hónapban postázzák - mondta a Független Hírügynökségnek Kaszás István, a Fehérvári Polgári Védegylet elnöke.

A székesfehérvári koronázó bazilikában 36 királyt koronáztak meg, közülük 15-öt ide is temettek. A bazilikát több király, köztük Mátyás is átépíttette, aki egy kápolnát húzatott fel mellé. A bazilika az idõk során szinte teljesen megsemmisült, de Mátyás kápolnájának nyoma ma is felfedezhetõ. A romok helyén uniós forrásból valódi emlékhely épül, és egy új múzeum. Ebben szeretnék elhelyezni a híres király szarkofágját díszítõ pajzsot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!