Magyarország

2010.02.23. 14:07

Másfél milliárdra perlik az államot - Dávid Ibolyától 15 milliót követelnek

<p>Másfél milliárdra perli az államot az UD - Dávid Ibolyától 15 milliót követelnek</p>

A céget ténylegesen 508 millió forint kár érte, de a tavalyi mérleg alapján az UD Zrt piaci értéke körülbelül 1,5 milliárd forint lehetett. A cég tulajdonosai ezeken kívül több nem vagyoni kártérítési pert is indítanak, többi közt Laborc Sándor, Szilvásy György és Dávid Ibolya ellen.


Futó Barnabás, a cég másik ügyvédje a vállalkozás keddi sajtótájékoztatóján elmondta: hivatali visszaélés és hamis vád miatt indulhatnak eljárások az ügyben, többi közt Laborc Sándor a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója, és Szilvásy György volt titkosszolgálati miniszter ellen. Az ügyvéd hozzátette: az UD Zrt korábban eljárást kezdeményezett a két férfi ellen, de a nyomozást megszüntették.

Bakondi György ügyvéd elmondta: az UD Zrt tulajdonosait komoly személyiségi jogi sérelmek érték, a cég pedig tönkrement, megszűnt. Ezért az állam és a Nemzetbiztonsági Hivatal ellen vagyoni, több napilap és magánszemély ellen pedig nem vagyoni kártérítési pereket is indítottak. A cég képviselőin keresztül beperelte többi közt a Népszavát, a Népszabadságot és a Heti Világgazdaságot, tőlük 10-10 millió forint nem vagyoni kártérítést követelnek, a HVG ellen indított 8 milliós pert már elsőfokon meg is nyertek. Az ügyvéd hozzátette: Laborc Sándortól és Szilvásy Györgytől 2-2 millió forintot, Dávid Ibolyától pedig 15 milliót követelnek. Az MDF elnöke elleni per első tárgyalása április 15-én lesz - tette hozzá Bakondi György. Az esetlegesen megnyert pénzeket jótékonysági célokra költik majd.

A sajtótájékoztatón elhangzott: az ügyben előrelépést jelentene, ha Dávid Ibolya és bmentelmi jogát felfüggesztve kihallgathatnák az ügyben. Erre azonnal sor kerül, ha a választások után mentelmi joguk megszűnik.

Mint ismert, a tavalyi MDF tisztújítása előtt "felröppent" a hír, hogy valakik titkos adatgyűjtést terveznek Dávid Ibolya ellen. A lehallgatási botrányt egy cd-re kiírt hangfelvétellel próbálták alátámasztani. bszerint az UD Zrt Almássy Kornél megbízásából megfigyelte, noha ezt a cég és Almássy Kornél is cáfolta. Almássy időközben kijelentette, hogy arra adott megbízást, hogy saját lakását és telefonját vizsgálják át, mert attól tart, megfigyelik. A botrány miatt Almássy Kornél visszalépett a párt elnökjelöltségétől, a párt elnöke Dávid Ibolya maradt. A hangfelvételről azóta kiderült, hogy azt valaki megvágta, sőt mint kiderült, több ilyen hangfelvétel is létezik. Hogy ezeken pontosan mi van, még nem tudni.

Szilvásy György volt titokminisztert személyes adattal való visszaéléssel gyanúsították meg május végén. A minisztert Demeter Ervin és Répássy Róbert jelentette fel, mert a Nemzetbiztonsági Bizottság ülésein 2008-ban országgyűlési képviselők lehallgatásából származó hangfelvételeket osztottak szét. Az ügyészség Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogának felfüggesztését is kérte, hogy az MDF elnöke, valamint a párt egykori frakciójának vezetője számot adhasson a megfigyelési botrányban játszott szerepéről, ám a parlament ezt leszavazta.

Az UD-vel kapcsolatos legtöbb ügyben az NNI nyomozott. A náluk lévő nyomozásokat majdnem mindet lezárták, a vizsgálatok közben felmerült más ügyeket áttették az illetékes hatóságokhoz. Az NNI Laborc Sándor feljelentése alapján nyomozott. A főigazgató az UD két vezetője és két munkatársa ellen név szerint tett feljelentést, de ezekben a nyomozásokban nem voltak gyanúsítottak. A "lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés" gyanúja miatt indult nyomozást már 2008 szeptemberében megszüntették, az adócsalási ügy tavaly késő ősszel került át a VPOP-hoz. A "magántitok jogosulatlan megismerése", a "számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény", valamint a "számításechnikai rendszer védelmét biztosító technikai intézkedés kijátszása" és az "államtitoksértés" miatt indult nyomozásokat nemrég zárta le az NNI. Általában azzal az indokkal, hogy az NBH titkos adatgyűjtésén kívül nem bizonyítja semmi, hogy bűncselekmény történt. Az NNI a nyomozáshoz lefoglalt, adathordozókról lementett adatállományt megsemmisítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!