Magyarország

2010.02.24. 17:33

Magyarországra is jött a mérgező játékokból

<p>Magyar forgalmazója is van azoknak a kínai gyártmányú gyermekjátékoknak, melyekben az egészségügyi határértéket meghaladó lágyító anyag, ftalát van.</p>

A ftaláttal érintkező gyermekeknél megnő az asztma és az allergia kialakulásának veszélye. A magyar érintettségről a RAPEX, vagyis az Európai Unió központi piacfelügyeleti információs rendszere tájékoztatta az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalát. Két gyerekjátékról van szó, egy "pretty pony" nevű lila pónilóról és egy neonzöld békáról.


A ftalátok a vegyi anyagok olyan csoportja, melyeket műanyag termékek, így a többi között gyermekjátékok lágyítására is alkalmaznak. A megengedettnél magasabb koncentrációban műanyag-lágyítót tartalmazó termékek izzadságtól, nyáltól kioldódva, majd a bőrből felszívódva súlyos egészségkárosodást okozhatnak. Kimutatták, hogy azoknál a gyermekeknél, akik ftalátokkal érintkeznek, megnő az asztma és az allergia kialakulásának veszélye - tájékoztatott kedden az ÁNTSZ.

Az ÁNTSZ területileg illetékes kistérségi intézete az érintett forgalmazónál ellenőrzést végez, és ha a terméket forgalmazzák, akkor megtiltja a termékek árusítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!