Magyarország

2010.02.02. 05:27

Ma ítélet várható Toroczkay László kártérítési perében

<p>A Toroczkay László ellen indított kártérítési perben kedden várhatóan ítéletet hirdet a Fõvárosi Bíróság. A 64 Vármegye Mozgalom vezetõjét a BRFK azért perelte be, mert a rendõrség szerint a 2006. szeptember 18-i Szabadság téri demonstráció szervezõjeként kártérítési felelõsséggel tartozik az MTV székházát védõ rendõrök sérüléseivel összefüggõ és a rendõrök felszerelésében keletkezett károkért.</p>

Toroczkay László védekezése szerint a perbéli demonstráció spontán szervezõdés volt, ráadásul amúgy sem volt jogellenes, és nem ütközött a gyülekezési jogról szóló törvény rendelkezéseibe sem. Az elsõ fokú bíróság a rendõrség keresetét elutasította. Az ítélet indoklásában kifejtette, hogy spontán tüntetés esetében jogi értelemben nem beszélhetünk a tüntetés szervezõjérõl, önmagában az, hogy Toroczkay beszélt a Kossuth téren 2006. szeptember 18-án, és a demonstrálók egy részét a Szabadság térre hívta, nem számít szervezõi tevékenységnek, így a tüntetés során keletkezett károkért nem felelõs.

A Fõvárosi Ítélõtábla ezt az ítéletet hatályon kívül helyezte és az elsõ fokon eljáró Fõvárosi Bíróságot a per újratárgyalására és újabb határozat hozatalára utasította..

A megismételt eljárásban a bíróság részletesen meghallgatta Toroczkay Lászlót is. A perben ígérete szerint Pataki Árpád bíró kedden hirdet ítéletet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!