Magyarország

2010.02.25. 19:24

Katonai parancsnokként működött Budaházy - RTL

<p>Részletesen beszámol az országgyűlési képviselők házainak megtámadásáról, Csintalan Sándor megveréséről, és a robbantásokról az egyik terrorizmussal gyanúsított férfi azon a hangfelvételen, amely az RTL Klub birtokába került.</p>

Ő a gyanú szerint a Magyarok Nyilai nevű szervezet tagja volt. A felvételeket egy fiatalember készítette, aki a férfi bizalmába férkőzött, és hónapokon keresztül beszélgetett vele. Így derült ki az is, hogy Budaházy György lehetett a szervezet katonai parancsnoka.


A felvételen többek közt elhangzik az is, hogy az egyik támadó - aki a gyanú szerint a Magyar Nyilai nevű szervezet tagja volt - hány lövést adott le Hiller István oktatási miniszter házára még 2007-ben. Ezen kívül arról is beszél, hogyan támadták meg Csintalan Sándort. Ezt a támadást is a Magyarok Nyilai vállalta magára.

"A katonai vezető az a Gyuri. Én? Nem, a Budaházy Gyuri"- hallható a felvételen. A beszélgetéseket egy fiatalember vette fel mobiltelefonjával. Benkő György annak az ügynek a koronatanúja, amelyben eddig 16 embert gyanúsítanak terrorizmussal. Egy ismerőséből szedte ki az információkat, aki azóta már előzetesben ül. Benkőt is megpróbálta beszervezni, ő pedig úgy tett, mintha benne lenne. Így tudta meg, hogy Budaházy György lehetett a katonai parancsnok. A szervezetnek a gyanú szerint egyébként voltak irányítói és végrehajtó katonái is.

"Azt, hogy az egyes támadásokat ki hajtotta konkrétan végre, az Budaházy György utasításaiból következett" - mondta Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője. Budaházy György először 2002-ben, az Erzsébet híd lezárásakor tűnt fel. Később fő szónoka volt az utcai zavargásokkal végződő radikális tüntetéseknek. Morvai Krisztina, a Jobbik egyik vezető politikusa, az Európai Parlamentben is felszólalt már, mert szerinte Budaházyékat politikai foglyokként tartják börtönben.

Az RTL Híradó kereste Vona Gábort, a Jobbik elnökét, de nem akart nyilatkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!