Magyarország

2010.02.16. 17:09

Házkutatás a Nemzetvédelmi Egyetemen - a rektori irodában kutatnak a nyomozók

<p>Sem a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemhez, sem a Honvédelmi Minisztériumhoz nincs köze a házkutatásnak, ami kedden kezdődött az egyetem épületében.</p>

17.06: Befolyással üzérkedett a Nemzetvédelmi Egyetem rektora?
Befolyással üzérkedés bűntette kapcsán indított nyomozás részeként tartott házkutatást kedden a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen. Az NNI közleménye szerint ezzel egy időben több más helyszínen is tartottak házkutatást, de ezek nem intézmények, hanem magánlakások. Bartha László, az NNI szóvivője a Független Hírügynökségnek cáfolta azokat a sajtóban megjelent találgatásokat, hogy az ügynek köze van a BKV-ügyekhez. A házkutatás után többeket gyanúsítottként fognak kihallgatni.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, sem a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemhez, sem a Honvédelmi Minisztériumhoz nincs köze a házkutatásnak, ami kedden kezdődött az egyetem épületében. Az eset kapcsán a honvédelmi tárca arról tájékoztatta a Független Hírügynökséget, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai Szabó Jánosnak, az intézmény rektorának az irodájában tartottak házkutatást.

Az NNI tájékoztatása szerint a" Nemzeti Nyomozó Iroda Gazdaságvédelmi Főosztálya befolyással üzérkedés bűntette miatt indult eljárásban a mai napon házkutatást tartott több helyen, többek között a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektori helyiségeiben." A házkutatások után többeket gyanúsítottként fognak kihallgatni, befolyással üzérkedés megalapozott gyanújával. "Az eljárás sikerességének érdekében az ügyről mást egyelőre az iroda nem kíván közölni" - áll a közleményben.

Bartha László, az NNI szóvivője a Független Hírügynökség kérdésére annyit elmondott, hogy a többi házkutatás nem intézményekben, hanem magánlakásokban zajlott. Azokat a sajtóhírekben megjelent találgatásokat határozottan cáfolta, hogy az esetnek köze lenne a BKV-ügyekhez.


Az eset kapcsán a honvédelmi tárca arról tájékoztatta a Független Hírügynökséget, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai Szabó Jánosnak, az intézmény rektorának az irodájában tartottak házkutatást.

A Honvédelmi Minisztérium a Független Hírügynökség kérdéseire azt válaszolta, hogy "a mai napon az ORFK Nemzeti Nyomozóiroda arról tájékoztatta a Honvédelmi Minisztériumot, hogy prof. Dr. Szabó Jánosnak, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorának irodájában házkutatást tartanak. Továbbá még arról tájékoztattak, hogy az ügy nincs összefüggésben a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel és a Honvédelmi Minisztériummal sem."

Korábban a HírTv és a Lánchíd Rádió számolt be arról, hogy házkutatást tartanak a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen. Az épület kapuit nyomozók őrzik, a hallgatókat ellenőrzés után engedik be. A Lánchíd Rádió úgy tudja, a Honvédelmi Minisztérium is érintett az ügyben, a rádió szerint a tárcánál többeket őrizetbe vettek.

A tárcánál a Független Hírügynökségnek nem erősítették meg azokat a korábbi sajtóinformációkat, hogy bárkit is őrizetbe vettek volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!