Magyarország

2010.02.07. 17:02

Hivatalosan elmaradt az I. Balatonátcsúszás

<p>Hivatalosan elmaradt a hétvégére meghirdetett elsõ Balatonátcsúszás, de néhányan így is nekivágtak a Badacsony-Fonyód közötti távolságnak.</p>

A szervezõk azért fújták le a programot, mert szerintük hecckampány és hisztériakeltés kezdõdött az egyébként teljesen biztonságos Balatonátcsúszás ellen. Ezért azt visszaminõsítették egy mindössze egy kilométeres "öbölátcsúszássá".

Bár az elsõ Balatonátcsúszás szervezõi lemondtak a rendezvény megtartásáról, vasárnap délben vagy egy tucatnyian mégis úgy döntöttek, hogy átkelnek a tó jegén Badacsony és Fonyód között. A hó miatt jégvitorlással nem lehetett elindulni, így a legtöbben gyalog vágtak neki a nem egészen hat kilométernek. Néhányan pedig síléceken.

A vízirendészet munkatársai a partról figyelték az eseményeket. A hatóság már korábban veszélyesnek minõsítette az elsõ Balatonátcsúszást, mert álláspontjuk szerint nem lehet tudni, hogy a parttól távol milyen állapotban van a jég. A hó alatt nem látszanak a repedések, sem az, hogy a hõforrások miatt hol van elvékonyodva a jégpáncél. Betiltani nem tudták a rendezvényt, de a sajtóban felhívták a figyelmet rá, hogy kockázatos vállalkozás. A szervezõk szerint hisztériakeltés történt, õk ugyanis ellenõrizték, és a Badacsony-Fonyód útvonalon biztonságosnak találták a jég vastagságát.

A tények alapján semmiképp sem veszélyesebb átkelni a Balatonon, mint a parti sávban korcsolyázni a jégen. Gleccsermászók szombaton megmérték, beljebb is 12 centiméternél vastagabb a jég. Úgy gondoljuk, hecckampány indult a rendezvényük ellen, ezért lefújtuk, és helyette öbölátcsúszást hirdettünk. Tudunk róla, hogy néhányan így is elindultak keresztben a tavon, de nem a mi szervezésünkben - mondta a Független Hírügynökség tudósítójának Kardos Gábor, az I. Balatonátcsúszás szervezõje.

Közben a jégpályák közül kettõ is bezárt vasárnap a Balatonon. Siófokon azért, mert sok hó esett, alatta pedig vizessé vált a jég. A keszthelyi korcsolyapályát pedig azért zárták be, mert a szél folyton visszahordta rá a havat, és nem tudták tisztán tartani. A kedvezõtlen idõjárás és a rossz minõségû jég miatt néhány karnevál is elmaradt a hétvégén a Balatonnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!