Magyarország

2010.02.28. 13:08

Elárverezhetik a sármelléki repülőteret, de áprilistól újra működhet

<p>Végrehajtási eljárás indult a sármelléki repülõtér ellen, a 400 hektáros ingatlant elárverezhetik - mondta el a Független Hírügynökségnek Bluszt Ernő, a Balaton Airport Kft. ügyvezetõ igazgatója.</p>

A cég tavaly ősszel pert nyert a légikikötõ tulajdonosai, a zalavári és a sármelléki önkormányzat ellen. Az ítélet több mint 200 millió forint megfizetésére kötelezi a két önkormányzatot, amelyek a határidõig nem fizettek, ezért kért a kft.. végrehajtást a repülõtérre. Közben a tulajdonosok új bérlõvel tárgyalnak, áprilistól ismét fogadhat és indíthat járatokat a sármelléki reptér.

A Balaton Airport Kft. 1991 és 1995 között üzemeltette a sármelléki repülõteret, ahol több beruházást is végrehajtottak. A magyar állammal kötöttek egy megállapodást, mely szerint, ha késõbb nem õk lesznek a légikikötõ tulajdonosai, akkor ezen beruházások értékét megtérítetik nekik. Nem õk lettek a tulajdonosok, az állam mégsem fizetett, ezért indult a per 1996-ban.

2002-ben a reptér a két önkormányzat tulajdonába került, ezzel az állam helyett õk váltak alperessé az ügyben. Az ítélet 2009 októberében született meg, ebben kötelezték Zalavár és Sármellék önkormányzatát, hogy fizessék ki a beruházások értékét és a kamatokat, összesen több mint 200 millió forintot. A határidõ tavaly december 16-a volt. Az önkormányzatok azonban nem fizettek, viszont felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a Legfelsõbb Bírósághoz és kérték a fizetési kötelezettség felfüggesztését addig, amíg döntés születik. Az önkormányzatok ügyvédje a Független Hírügynökségnek elmondta: Zalavár és Sármellék fizetne, de sokallják a megítélt összeget, amely nem is áll rendelkezésükre.

A sármelléki reptér tavaly õsz óta nem indít és nem fogad járatokat, a légikikötõ elõzõ üzemeltetõje ugyanis csõdbe ment. A felszámoló biztos szerint azonban hamarosan ismét mûködik a repülõtér. Varga Jenõ, a Vectigalis Zrt. elnök igazgatója a Független Hírügynökségnek azt mondta: "Szerzõdésekkel, bérlõkkel állunk abban a pozícióban, hogy a repülõtér meg fogja indítani a mûködését feltételezésem szerint mondjuk pontosan április elsején." Varga Jenő szerint, ha el is árverezik a repülõteret, akkor is olyan befektetõ veszi meg, amelynek az az érdeke, hogy mûködjön a légikikötõ.

A Független Hírügynökség információi szerint már a jövõ héten létrejöhet a végleges megállapodás egy befektetõvel, a reptér ez évi üzemeltetõjével, amely már légitársaságokkal is tárgyal az új járatokról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!