Magyarország

2010.02.17. 09:47

Egymilliárdos számlagyár Pécsen: a temetőben bujkált a gyanúsított

<p>A nyomozás két hónappal ezelőtt kezdődött, de az ügy gyanúsítottját csak néhány nappal ezelőtt sikerült elfogni a pécsi köztemetőben.</p>

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság azt a férfit, aki egy pécsi számlagyárat működtetett.
A vám és pénzügyőrség tájékoztatása szerint a vámnyomozók korábban házkutatást tartottak egy pécsi garázsban, ahol számlagyár nyomaira bukkantak: bélyegzőket, számlatömböket és más bizonyítékokat is találtak. Kiderült, hogy az elmúlt három évben körülbelül száz gazdasági társaságnak adott fiktív számlát 21 nem létező, korábban már megszűnt, vagy felszámolás alatt álló társaság nevében, több mint egymilliárd forintról. A számlák befogadói ezekkel a számlákkal jogellenesen csökkentették befizetendő adójukat, az államot körülbelül 200 millió forinttal rövidítették meg.

A bűncselekmény gyanúsítottja bujkálni kezdett, amikor tudomást szerzett a nyomozásról, közben pedig többször súlyosan megfenyegette a tanúkat, egyiküknek egy lőszert küldött. A vámnyomozók a közel két hónapja bujkáló férfit a hétvégén fogták el a pécsi köztemetőben. A nyomozók eddig 80 millió forintot zároltattak a számlákat befogadó cégek bankszámláin, az ügyben pedig különösen nagy adóhiányt okozó adócsalás és magánokirat hamisítás miatt nyomoznak, amiért akár 8 év börtönt is kiszabhat a bíróság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!