Magyarország

2010.02.11. 19:24

Demonstrációt szerveznek a közalkalmazottak Pécsett

<p>Demonstrációt tartanak a jövõ héten a pécsi közalkalmazottak. Amiatt tiltakoznak, hogy csökkennek a béren kívüli juttatásaik. A nagygyûlésre több száz munkavállalót várnak - mondta el a Független Hírügynökségnek Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi szóvivõje.</p>

A városi közgyûlés a költségvetési rendelet csütörtöki megszavazásakor elutasította a szakszervezetek követelését, ami a tavalyi szinten tartotta volna a közalkalmazottak béren kívüli juttatásait.

A demonstrációt még csak szervezik, de annyi biztos, hogy a pécsi városháza elõtt tartják a demonstrációt, valamikor a jövõ hét második felében. A tiltakozó megmozdulás munkaidõn kívül, délután lesz azért, mert a napközben dolgozókat is várják a demonstrációra.

A Független Hírügynökség korábban beszámolt róla, hogy a szakszervezetek kifogásolták a városi önkormányzat béren kívüli juttatásokra vonatkozó idei tervezetét. Ez alapján a közalkalmazottak a tavalyi összegû, vagyis nagyjából havonta 6 ezer forintnyi béren kívüli juttatást kaptak volna, ami a cafeteria megadóztatása miatt nettó értékben csökkenést jelent a több mint 5 ezer pécsi közalkalmazottnak. A szakszervezetek szeretnék, ha szinten tartanák a béren kívüli juttatásaikat, ami havonta 8 ezer forintot jelentene.

Az önkormányzat vezetõi többször hangsúlyozták: a pécsi idei költségvetésben 3,7 milliárd forintos hiánnyal számolnak, ami miatt takarékos és feszített lesz a büdzsé. Ebbe a közalkalmazottak béren kívüli juttatásának emelése az önkormányzati vezetõk szerint nem fér bele.

A költségvetési rendeletben így a havi 6 ezer forintos béren kívüli juttatás szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!