Magyarország

2010.02.10. 15:49

Az EBESZ kisebbségügyi főbiztosával tárgyalt Bajnai Gordon

<p>Hivatalában fogadta az EBESZ kisebbségügyi főbiztosát szerdán Bajnai Gordon Budapesten.</p>

A miniszterelnök szerint Knut Vollebaeknek kiemelt szerepe van abban, hogy visszaállítsák a szécsényi folyamatot, melyből a szlovákok egyoldalúan kiléptek - írják a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) közleményében. A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kisebbségek jogai, az anyanyelvhasználat "nem lehet a belpolitikai küzdelmek túsza Szlovákiában".


Bajnai Gordon üdvözölte, hogy a főbiztos fenntartja korábbi szándékát, és a tárgyalásokban aktívan vesz részt. Az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa az elmúlt napokban a módosított szlovákiai államnyelvtörvény és a szlovákiai kisebbségi nyelvtörvény ügyében folytatott tárgyalásokat Pozsonyban illetve Budapesten.

A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy Knut Vollebaek pozsonyi tárgyalásainak eredményeképpen megindulhat a szlovák államnyelv és a kisebbségi nyelvhasználat védelme között megbomlott, ugyanakkor a főbiztos által régóta sürgetett egyensúly visszaállítása.

Bajnai Gordon megismételte, hogy az államnyelvtörvény büntetésekre vonatkozó kitételeinek módosítása nélkül nem lehet megszüntetni a szlovákiai kisebbségeket hátrányosan érintő helyzetet. Ezt az EBESZ főbiztosa korábban maga is javasolta - olvasható a MEH közleményében.

2009. szeptember 11-én a szécsényi megállapodással Robert Fico és Bajnai Gordon azt vállalták, hogy maradéktalanul figyelembe veszik és beépítik az EBESZ főbiztosának ajánlásait. Ezek között szerepelt az államnyelvtörvény módosításával felborított egyensúly helyreállítása a kisebbségek és az állam nyelvi érdekei között. Szintén a főbiztosi ajánlások között volt egy átfogó kisebbségvédelmi törvény megalkotása.

A miniszterelnök felhívta szerdán a főbiztos figyelmét arra, hogy a nyelvtörvény ügyében a fő törésvonal továbbra sem Magyarország és Szlovákia, hanem a szlovák állam és állampolgárai, illetve maga a törvény és több nemzetközi norma között van. Ezt bizonyítja az Európa Tanács emberi jogi biztosának értékelése, valamint az Európai Bizottság Jogi Szolgálatának véleménye. Jelezte, hogy Magyarország szerint a törvény múlt év végén elfogadott végrehajtási utasításai nem rendezik megnyugtatóan a helyzetet, továbbra is fennáll a szlovákiai magyarságot fenyegető jogbizonytalanság és az anyanyelv, illetve nemzetiségi hovatartozás alapján adott a diszkrimináció lehetősége.

Bajnai Gordon a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy a magyar kormány számára továbbra is elfogadhatatlan az anyanyelv használatának korlátozása és büntetése - írják a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!