Magyarország

2010.02.18. 13:24

APEH: A termékbemutatókat és a hitelközvetítõket ellenõrzik többek között fokozottan 2010-ben

<p>A feketegazdaság elleni védekezést és az adóelkerülések megelõzését tartja legfontosabb feladatának ebben az évben az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal.</p>

2009-ben összesen valamivel több mint 298 ezer ellenõrzésnek értek a végére, amelyekbõl 443 milliárd forint adókülönbözetet szedtek be. 2010-ben fokozott ellenõrzésre számíthatnak a papíriparban tevékenykedõ, az õrzõ-védõszolgáltatásokat végzõ, termékbemutatókat tartó, illetve hitelközvetítéssel foglalkozó vállalkozások, de kiemelten figyelik például a zöldség-gyümölcs nagykereskedõket is - mondta csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Varga Lászlóné, az APEH elnökhelyettese.

Kiemelt figyelmet fordít az adóhatóság 2010-ben a zöldség-gyümölcs nagykereskedõkre, a vasáruval, festékekkel és üvegárukkal foglalkozó kiskereskedõkre és az ügynöki tevékenységet nagykereskedelmi szinten ûzõkre. Szintén megkülönböztetett figyelemre számíthatnak a papír- és nyomdaiparban tevékenykedõk, az õrzõvédõ szolgáltatásokat nyújtók és a termékbemutatókat tartók. Varga Lászlóné, az adóhatóság elnökhelyettese elmondta, hogy ezeknél a tevékenységi köröknél elsõsorban a jövedelmezõség elmaradását figyelik majd. A jövedelmezõséget térségenként vizsgálják. Akkor biztosan ellenõriznek, ha ez kevesebb a térségre megállapított 50 százaléknál.

Azok a vállalkozások is számíthatnak ellenõrzésre, amelyek nem nyújtanak be adóbevallást, többször váltanak székhelyet, illetve tulajdonost, nagy összegû tagi kölcsönnel mûködnek, sok adóhátralékot halmoztak fel, tartósan veszteségesek és láthatóan adóminimalizálásra törekszenek. Ezekre az adóhatóság már a korábbi években is nagy hangsúlyt fektetett - mondta Varga Lászlóné.

Folytatja az APEH a 2009-ben kezdett feladatait is. Igyekeznek felderíteni a határokon átnyúló körbeszámlázási ügyleteket. Ezen belül többek között a számítástechnikai eszközök, mobiltelefonok és gabonafélék forgalmát figyelik. Továbbra is nagy figyelmet fordítanak a feketefoglalkoztatás ellenõrzése és a vagyonosodási vizsgálatokra.

Az APEH 2009-ben valamivel több mint 298 ezer ellenõrzésnek ért a végére. Ezekbõl 443 milliárd forint adókülönbözetet szedtek be. Legtöbbet, csaknem 123,5 milliárd forintot az úgynevezett "ÁFA-minimalizálóktól", de a 3100 vagyonosodási vizsgálatból is befolyt 19 milliárd forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!